27.08.2017 | 0:01
Ангелкова завъртя бизнес със спонсор на ГЕРБ, мъжът й стопанисва „Витошка“ и ЦУМ
Министърът на туризма с 300 000 лева в банки, купила си e още един апартамент в София. Откъде са парите?

Съпругът на министъра на туризма Николина Ангелкова – Христо, завъртя бизнес със строителния предприемач Красимир Шалев. Бизнесменът е собственик на строително-инвестиционната компания „Бигла 3“ и е един от най-големите спонсори на политическа партия ГЕРБ, установи проверка на МИГNews.info.

Христо Ангелков, Красимир Шалев и синът му Мирослав са съдружници във фирмата “Ай Пи Си Партнерс“ ООД, която се занимава с консултации и търговия с недвижими имоти. Основната й дейност е съсредоточена в София и Варна.

Министерският съпруг и Шалеви стопанисват столичния булевард „Витоша“. „Ние обслужваме цялостния сегмент на улицата. Предлагаме консултиране на компании, желаещи присъствие или отдаване на площи по главните търговски улици в големите градове“, хвалят се съдружници. Други клиенти на “Ай Пи Си Партнерс“ ООД са Мол Марково тепе, ЦУМ, Мега Мол, Бургас плаза, Мол Варна, Скай център, Индустриален парк София Изток, Интер Експо Център, Централна автогара и множество търговски бизнес центрове в София.

Самата Николина Ангелкова демонстрира шокиращо богатство, която няма как да се дължи на заплатата й като министър. Според декларацията й до Сметната палата, тя има в банки около 300 000 лв. През 2015 г.  е купила апартамент с гараж в София за 210 000 лв. Пародийната министърка има още един апартамент с гараж в столицата от 2008 г. с цена 61 519 лв.

Христо Ангелков притежава дялове в “Ирис Естейтс Варна” ООД. Някогашната бедна сътрудничка на ексдепутата от ДПС Ремзи Осман разполага и с къща в полите на Витоша.

„Бигла 3“ пък е собственост на Красимир Шалев, който стои и зад инвеститорската компания „Шалев инвестмънт груп„. Фирмата е от големите в бранша и през 2016 г. печели конкурса „Сграда на годината„. Консорциум с участието на „Бигла 3“ спечели през 2011 г. търга за основен ремонт на Националния музей за българското изобразително изкуство (бившия княжески дворец). Сумата е 2 399 106 лв. Възложените при Вежди Рашидов работи обаче са изпълнени некачествено, показва одит на Министерството на културата.

От приложената експертиза разбираме, че изпълнителят и проектантът са ощетили държавата с некачествени ремонтни дейности, а строителният надзор ги е одобрил. Самостоятелно или в различни консорциуми „Бигла 3“ е спечелила обществени поръчки за повече от 13 милиона лв., показва справка в регистъра за обществени поръчки. Както е добре известно една от отличителните черти на управлението на ГЕРБ е, че „раздава“ обществените поръчки изключително на клиентелистки и свързани с партийното ръководство фирми.

1 коментар

  1. Илиев каза:

    Ако се продължи по този начин да се управлява държавата,с цел изтикване на пълен мандат на днешните управляващи,може да се наложи да спуснем “кепенците”.Голяма жажда за охолен живот,е ангажирала “съзнанието” на индивидите, добра ли се до винаги пълната, голяма държавна ясла.Ясла, която се пълни от един обрулен,беден народ,намиращ се за постоянно на първото по немотия на Балканите и в Европа.Дали сме народ, или обитатели,на географското петно където се подвизаваме,нека някой чуждоземец да го каже.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране