01.10.2023 | 18:51
Апокалипсис в Истанбул: Градът е под вода, зрелищни ВИДЕА след невиждан порой
Пороят, който от време на време се засилва, засяга особено европейската част на града

Отново се сбъднаха кошмарните прогнози на синоптиците. Широко разпространеният проливен дъжд, който продължи с прекъсвания през целия ден, доведе до различни смущения в няколко квартала на Истанбул, особено в европейската част. Това съобщава Meteo Balkans.

По пътищата са се образували локви, а входовете и подлезите на някои сгради са наводнени, създавайки предизвикателна ситуация за жителите и пътуващите.

Пороят, който от време на време се засилва, засяга особено европейската част на града, като няколко района изпитват значителни валежи. Сред районите, които са най-засегнати от обилните валежи, са Чаталджа, Арнавуткьой, Башакшехир, Султангази, северните части на Еюпсултан, Бююкчекмедже, Бейликдюзю и Кючукчекмедже.

В области като Beyoğlu, Sarıyer, Beşiktaş, Kağıthane и Şişli валежите продължават с по-ниска интензивност, но остават с прекъсвания.

От анадолската страна на града Умрание, Санджактепе, Султанбейли, Кадъкьой, Малтепе, Картал, Ускюдар и Аташехир са засегнати от продължаващия порой.

Шофьорите по магистрала D-100 се движат с повишено внимание поради опасност от инциденти заради хлъзгави пътища. Пешеходците, хванати от дъжда, търсят убежище под сенници, спирки на градския транспорт и телефонни кабини, за да останат сухи.

Обилните валежи доведоха до наводняване на различни пътища, което усложни пътуването както за шофьори, така и за пешеходци. В някои части на града се забелязва вода, която блика от капаците на шахтите, което създава допълнителни затруднения.

Подлезът Eminönü беше сред местата, засегнати от проливния дъжд, където служителите на магазина положиха усилия да защитят продуктите си от щети от водата.

Улица Есенюрт Лиман, в посока на магистрала D-100, беше временно затворена за движение поради наводнение, което доведе до блокиране на някои превозни средства. Екипи на Спешна помощ са реагирали бързо, като са извършили отводнителни дейности за разчистване на пътя.

В някои квартали на Arnavutköy проливният дъжд повреди пътищата, причинявайки свлачища от камъни и пръст да покрият улиците. Екипите за спешна помощ получиха многобройни съобщения за наводнения в Esenyurt и Avcılar, като някои входове на сгради на Avcılar бяха пълни с вода.

Общински екипи в Башакшехир са разположили вакуумни камиони, за да отстранят водата от наводнените улици и да почистят канализацията, за да предотвратят по-нататъшни наводнения. Налягането от пороя също е причинило отваряне на капаците на шахтите, което представлява риск за шофьорите.

Проливният дъжд оказа неблагоприятно въздействие върху бездомните животни, като едно коте в Avcılar беше намерено да се крие от дъжда в автомобилна гума.

Столичната община на Истанбул (IBB) и Координационният център за бедствия (AKOM) издадоха предупреждение, което показва, че дъждът ще продължи до вечерта, като количеството валежи варира в целия град, вариращо от 20 до 221 милилитра на квадратен метър. Изявление на властите призова жителите да бъдат внимателни и да избягват ненужни пътувания поради възможността от изключително силни валежи в определени райони.

В отговор на неблагоприятните условия пожарната е мобилизирала 234 мотопомпи за евакуация на вода, а екипите на ISKI са разположили 86 мотопомпи и два противонаводнетелни модула. Екипите за поддръжка на пътищата работят с 92 моторни помпи, а екипите на парковите градини използват 10 моторни помпи, за да се справят с проблемите с наводненията и отводняването, причинени от безмилостния дъжд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране