21.05.2015 | 18:33
Априлските сметки за парно – пълна измама
Топлофикациите не могат да докажат нито една цифра от фактурата си

Изчисленията на сметките ни за парно са произволни, защото топлофикационните дружества не могат да докажат нито една цифра от фактурата си, заявиха  експерти. Според Стефан Грозданов само отчетът на разхода в абонатната станция е верен, а преизчисленията за всяко жилище са неточни.

Топлофикационните дружества се опитват да преразпределят във всеки апартамент три количества енергия – за топла вода, за отопление на имота и за сградна инсталация. В абонатните станции на кооперациите няма общ топломер за топла вода, както и няма регулация за енергията, която реално се потребява в жилищата.

Като правило, топлофикациите доставят повече енергия, която при затворените винтили на радиаторите в отделните апартаменти се превърта през деня през сградната инсталация на блока и хората, без да ползват, трябва да плащат. Така се стига до абсурда за април да ни изпращат с 24% по-високи сметки.

Само от рециркулация на произведената топлинна енергия в сградната инсталация топлофикациите си гарантират по 10 хил. лв. допълнителен разход в абонатната станция, който клиентите трябва да платят при нулево потребление, отчетено от уредите на радиаторите им.

Според адвокат Стоянов, подобно на ЕРП-тата, и топлофикациите побързаха да сменят абонатните станции, за да отчитат по-точно разхода на топлинна енергия в блока, а едва след това започнаха да подменят магистралните топлопроводи, където заради нарушена изолация се реализират големи технологически загуби на енергия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране