08.05.2017 | 18:35
Авер на Борисов си построи хотел за 15 млн.евро на остров Тасос (снимки)
5-звездният хотелски комплекс се намира в зелената зона на Свети Йоан Лука и бе открит средата на миналата година от Лукан Луканов и Владислав Горанов

Най-луксозният хотел на остров Тасос, който посреща гости от 15 юли миналата година, отново се готви да открие сезона.

Хотелът бе построен от българския предприемач Лукан Луканов и фирмата „Тасос Гранд Резорт“. 15 милиона евро е официалната инвестиция направена в мегастроителството от бившия вицепрезидент на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Самото строителството пък е продължило 8 години, а поне още 5 милиона евро са дадени под масата, шушукат местни жители.

5-звездният хотелски комплекс се намира в зелената зона на Свети Йоан Лука и бе открит средата на миналата година. До днес местните жители разказват, как през 2016 година за купона се очаквало да пристигне лично българският премиер Бойко Борисов. Собственикът Луканов не спирал да се хвали с близките си отношения с Борисов, като дори построил 2 вили, едната за себе си, а другата за ВИП гости, като приятеля си Бойко.

Мъдро или не, Борисов не отива на откриването на хотела през 2016 година. Като негов представител на купона по старта на мегакомплекса на остров Тасос обаче пристига финансовият министър на България Владислав Горанов. Служители от баровският резорт разказват, че Горанов също бил много близък авер на Луканов. Те допълват историята с легендата, че навремето Луканов открил райският залив, докато плавал с лодката си и бил застигнат от буря.

Всъщност, The Grand Resort Тасос е разположен в югоизточната част на острова и разполага със 166 стаи и 348 легла. Комплексът е разработен в рамките на ниски сгради, има четири открити басейна, спа център, два ресторанта и два бара, и завършва в залива на Свети Йоан Лука.

За нещастие на родния инвеститор обаче се оказва, че при строежа на хотела се откриват антични постройки. Нещо обичайно за остров Тасос, но много неприятно за Луканов, който се готви да издигне на това място таверна. Нервите на родния баровец се доопъват и от факта, че закона в гръцката държава му забранява да премахне няколко стари маслинови дървета, които пречат на мега амбициите на боса на „Арома“.

За самия Лукан Луканов пък е известно от медиите, че преди години създава заедно с Красимир Митев „Астера АД“ и чрез нея приватизират козметичният производител „Арома АД“. Освен, че е председател на Съвета на директорите на „Арома“ АД той е и собственик на грандхотел „Велинград“. Луканов е и основател на Съюза на работодателите в България, като доскоро бе и зам.-председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ). В момента е председател на Изпълнителното бюро на съюз „Произведено в България” – организацията, която е добре позната с едноименните си инициативи, но и чието ръководство е амбицирано тя да се превърне в истинското обединение на малките и средни производители в България.

Лукан Луканов е бил щатен служител на СГУ на МВР-ДС. Проверяван е в качеството му на член на Управителния съвет на КРИБ. Според бившия му партньор в „Астера“ АД Красимир Митев, чрез машинации Луканов бил заграбил неговият дял в „Арома“. Самият Луканов пък твърди, че това са безпочвени обвинения. (за скандала между двамата може да прочетете ТУК). Каквато и да е историята между тях обаче, фактите за сега са, че Луканов с офшорните си фирми от Малдивите държи 85 % от „Арома АД“, както и че има част от рая на остров Тасос.

Nbox.bg

1 коментар

  1. а каза:

    Значи и в Гърция можело, а? Нямало корупция в ЕС… Ченгета…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране