14.07.2018 | 11:00
Баба Дора трогна България. Тя ридае безутешно: Не убивайте животните ми, те са мои деца

Една снимка, побираща цял един живот, труд, мъка, любов. На нея е баба Дора от ямболското село Шарково с едно от децата ѝ, както тя нарича животните си. Възрастната жена от няколко дена плаче, не може да спре, а и няма сили за друго. Защото за секунди ще бъде “евтаназиран” животът й. Нейните козички ще бъдат умъртвени заради чума.

“Баба Дора…от няколко дена плаче, не може да спре… и утре ще плаче…може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкова ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка…. това са децата ѝ…не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга…тази нощ за последно…утре ще бъдат евтаназирани…всичките около 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От утре баба Дора ще е празна…”, пише авторът на снимката Даниел Стефанов.

Екип на Радио999 се срещна с баба Дора и други възрастни хора, дали живота си за България. Старци, които цял живот са се трудили за тази държава. Вчера те хранеха животните си за последно. При обиколката из селата през изминалите два дни, не бе открито нито едно видимо болно животно, а хората разказват, че дори и тези, посочени като заразени с чума, не са имали необходимите симптоми на болестта.

Повечето стада са създавани дълги години. За някои стопани, те дори са семейство.

Баба Дора от Шарково целуваше козичките си и ги наричаше с имена… И очакваше да дойдат хората с белите „костюми”, за да ги умъртвят. А в този момент ветеринари „обработваха” животни в една от най-големите ферми в селото, която е с около 800 преживни животни.

В три ямболски села трагедията на малкото останали жители е голяма.
Умъртвяването на над 1500 животни в Крайново, Шарково и Странджа се налага заради положителни проби за чума по дребните преживни животни, доказани във френска лаборатория. Стопаните настояваха за втора проба, а в региона това е единственият поминък.

Съдбата на тези хора разплака всички, но не и институциите, които не намират друго решение на проблема със заразените животни, освен да ги убиват.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране