02.10.2015 | 0:02
Бакалов вън от Военното разузнаване
С промяна в закона за службата шефът й трябва да е военен

БСП с част от мнозинството успя вчера да промени текст в Закона за служба “Военна информация”, с който “изгони” Йордан Бакалов от ръководния пост. По предложение на Таско Ерменков възможността структурата да бъде оглавявана от цивилно лице отпадна.

“За” гласуваха 86 депутати, 19 бяха против, а 6 се въздържаха. По този начин досега заемащият пост Йордан Бакалов вече не отговаря на законовите изисквания, което означава, че ще трябва да бъде избран нов шеф на “Военна информация”. В първоначално залегналите текстове, одобрени от комисията, се предвиждаше като изискване директор на службата да може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител.

Депутатите решиха още ръководството на службата да се осъществява от директор, който се назначава за срок от 5 години с указ на президента по предложение на МС.

Бакалов, който беше част от служебния кабинет на премиера Георги Близнашки, бе назначен за шеф на военното разузнаване на 19 май т.г., след като министър Николай Ненчев уволни предшественика му Веселин Иванов. Още тогава социалистите предупредиха, че не е нормално цивилното разузнаване да е командвано от генерал, а военното – от цивилен.

По време на дебатите в пленарната зала Димитър Дъбов от БСП настоя шеф на службата да е военен. “Директорът трябва да има съответната военна подготовка, тъй като без нея той не може да бъде адекватен в определени ситуации. Почти всички директори на разузнавателни служби на страни от НАТО са военни с ранг на генерали”, подчерта Дъбов.

Таско Ерменков обясни, че шефът на военното разузнаване трябва да прави разлика между гаубица и танк. Един цивилен, колкото и да е кадърен, няма как да знае, когато става въпрос за военно дело, убеден е депутатът. Той е притеснен, че ако шефът на службата не е преминал съответното обучение във висше военно училище, няма да може се изразява правилно пред международните ни партньори. Ерменков настоя шефът на службата да не е “пенкилер служител”.

С четене на досиета и криминални книги експерт не се става, категоричен е Кирил Добрев. Той попита дали има задкулисие в службите или няма. Явно става въпрос за акция не само срещу военния министър, а изобщо срещу правителството, която е организирана и според мен това нещо има някаква връзка с операцията, която Русия предприе в Близкия изток, ядоса се председателят на вътрешна комисия и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов, след като стана ясен резултатът от гласуването. Русия реши да нанася удари, най-вероятно е заповядала на агентурата си в близката чужбина да действа за спечелване на поддръжници, смята той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране