21.07.2015 | 0:01
Българите масово теглят заеми, за да си платят данъците
61% биха използвали карта в офисите на НАП, но засега нямат такава възможност

Все повече българи нямат достатъчно средства, с които да платят данъците и таксите си към държавата и общините. Заради това част от тях теглят заеми, за да погасят задълженията си към Национална агенция за приходите (НАП). Тази година броят на задлъжнелите към банки заради НАП се е увеличил с 5% в сравнение с 2014 г. до общо 11%, показва проучване на Visa България.

Хората, които разполагат с достатъчно средства, за да погасят задълженията си веднага, намаляват с 10% до 29% за година. Общо 42% от българите пък споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време, за да си платят данъците. Едва 4% от запитаните намират налозите за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях.

През 2015 г. 16% от българите са се възползвали от отстъпка от дължимите годишни данъчни задължения, като са платили до 10 февруари, а други 17% – с плащане до 31 март. Останалите 67% не са се възползвали от възможността да получат отстъпка при ранно погасяване.

Проучването показва още, че само за три години – от 2013 г. насам, делът на хората, които плащат своите данъци и такси в брой е намалял със 17%. Оказва се, че 61% от българите биха платили в НАП с карта, ако имат достъп до POS терминал. В офисите на НАП обаче такива устройства няма. Причината е, че тези плащания към агенцията са много по-сложни, обясниха пред “Сега” от НАП. От там изтъкват, че за улеснение съществува възможността за онлайн плащане. В офисите, където се плащат местни данъци и такси, обаче терминали има.

“Електронните разплащания са едно от най-ефективните средства за борба със сивата икономика, която в България достига 32%. Академични проучвания показват, че увеличение в употребата на картови разплащания дори само с 5% води до спад от 3 процентни пункта в показателя за сивата икономика. Ето защо осигуряването на повече POS терминали и възможности за картови разплащания в публичния сектор у нас е сред основните ни приоритети”, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

1 коментар

  1. аз каза:

    Какви данъци да плащаме, нали с нашите пари държавата отглежда циганите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране