07.11.2016 | 1:46
Българите наказаха ГЕРБ и Цецка с протестен вот
Първият тур на президентските избори се оказа непредвидим за социолозите – Румен Радев е победител в екзитполовете в неделя вечерта

Българите наказаха с протестен вот ГЕРБ и кандидата й за президент Цецка Цачева – това е големият извод, който може да се направи след първия тур на изборите за държавен глава. Екзитполовете на социологическите агенции веднага след края на гласуването отчетоха между 1% и 4% преднина в полза на Румен Радев, който бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП. Той събира между 24% и 26%, което по предварителни сметки сочи приблизително 1 млн. гласа. Цачева е с около 900 000. Финалният резултат ще стане ясен след окончателното обявяване на резултата от ЦИК, но и преди това е ясно, че българите са гласували протестно.

Тепърва ще се анализира дали дадените от премиера Бойко Борисов обещания по време на кампанията за оставка при загуба на Цачева са повлияли на резултата. От реакцията на висши функционери на ГЕРБ се разбра, че ще се чакат окончателните данни, за да се реши съдбата на правителството. Малко преди края на изборния ден министрите на Борисов и ръководството на ГЕРБ се събраха в централата на партията в НДК, за да анализират резултатите. Коментарите бяха пестеливи. Финансовият министър Владислав Горанов предпочете да не се съсредоточава върху неуспеха на партията си, а върху това, че БСП от години залага на непартиен кандидат. Според него Радев няма никакъв политически опит и това ще е огромен проблем. Социолози обаче анализираха, че данните показват желание за промяна на статуквото и дори предрекоха, че ГЕРБ няма да получи сегашните 84 депутати при парламентарен вот сега.

Подреждането на първите двама кандидати изненада и социолозите, които до последно даваха преднина за Цачева от 4-5 процента. „Най-смелите“ прогнози стигаха до победа на кандидата на БСП, но на втори тур. В заплетената ситуация важни за крайното класиране ще са гласовете от чужбина, които не се отчитат от екзитполовете. От особено значение ще е резултатът в Турция. Вотът в югоизточната ни съседка се смята за контролиран от Лютви Местан, а той призова за подкрепа на Цачева. Не е ясно и на кого от кандидатите след първите двама Борисов ще може да разчита при втория тур другата неделя. Особено любопитно е за кого ще призове да се гласува третият в надпреварата Красимир Каракачанов, който постигна резултат от над 13 процента. Избирателната активност в 20 часа бе в диапазона 56%-60%. Цифрите показват, че задължителността на изборите не е имала голям „дисциплинаращ“ ефект върху избирателите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране