31.07.2023 | 19:20
България протестира заради жестоко малтретираното 18-годишно момиче (видео)
Майката на Дебора иска справедливост от българските институции

Хиляди се събраха днес пред Съдебната палата в град Стара Загора на протест в подкрепа на 18-годишното момиче, което беше нарязано с макетен нож.

“Към момента нямам нищо казано от нея. Единственото, което прави, е да превключва каналите и избягва всичко, което се случва в момента. Травмирана е. Нормално е”. Това заяви майката на 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож, цитирана от NOVA.

Тя присъства в протеста тази вечер в Стара Загора. “Знае за подкрепата, но е безмълвна. Няма реакция. Отказване няма. Справедливост, присъда такава, каквато заслужава извършителя. Квалифициране на телесните повреди по нея, така както трябва да бъдат”, каза майката.

Малко по-рано Районният съд в града постанови, че обвиненият за деянието Георги Георгиев остава в ареста. Неговите адвокати обещаха да обжалват решението.

Днес в цялата страна се провеждат протести и шествия в подкрепа на жертвата.

На среща, състояла по-рано през деня с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители. Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

Припомняме, че нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Срещу обвиняемият са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георгиев от подобен характер.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняeмият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на пробация от януари за подобно престъпление.

В съботния ден беше установено, че на 24-25 юни, преди момичето да бъде обезобразено, то е получило заплашителни текстови съобщения от обвиняемия чрез интернет приложение.

“Едва на 29 юли към полицията се е обърнал бившият приятел на пострадалата. В неговия разказ се изяснява, че тя е споделяла с него по време на връзката си с обвиняемото лице, че спрямо нея са отправени заплахи и е упражнявано насилие. Това ни послужи за повод да бъде призована самата пострадала и, тъй като е минало време и след отшумяване на това посттравматично състояние, в което е била след насилието, тя също потвърждава за отправените заплахи”, каза тази сутрин пред журналисти районният прокурор Таня Димитрова.

На 24 юни соченият за извършител е изпратил съобщение със съдържание: “Направо те убивам”, а на 25 юни – “Ще ти закача главата”. На следващия ден влязъл в дома на жертвата с маска и макетен нож, нанесъл ѝ юмручни удари в главата.

Мирни шествия в подкрепа на пострадалата има и в още десетки градове в България.

Протестиращите настояват за законови промени, адекватно правосъдие и прилагане на цялата строгост на закона към насилниците.

Във Велико Търново и Бургас протестите също са огромни.

Протест има и в София под надслов: “Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!”.

“Всичко възникна извънредно, спонтанно. В петък се събудихме и не сме същите жени”, коментира Силвия Стойчева, организатор на протеста.

3 коментара

  1. Иде Инстанбулската конвенция каза:

    ОТЧАЙВАЩАТА БУТАФОРИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ БУНТ. УПОТРЕБАТА НА КРИМИНАЛНА ЧАСТНА СЛУЧКА ЗА ОБЩОНАЦИОНАЛНА МАНИФЕСТАЦИЯ НА ЕГОУБЕЖИЩЕ Е КАТО ВТОРО НАРЯЗВАНЕ С МАКЕТНО НОЖЧЕ ВЪРХУ КАДАСТРОНА НА БЪЛГАРСКАТА СИМУЛАЦИЯ НА ЕМПАТИЯ Днес ПП-ДБ излязоха заедно на протест с ГЕРБ, което окончателно приключи протестната линия от 2013-та. На Бойчето и Пеевски, честито! Иначе от сантименталната манифестация за съпричастност отсъства менталния елемент. Не се разбра дали хората протестират срещу съдиите, в които „Америка за България“ наля милиони долари в последните години или срещу прокурорите и следствието, в които Пеевски също наля милиони. Резултатът се вижда с просто око. Хора, които непрекъснато постъпват всеки ден несправедливо един с друг излизат по улицата, за да търсят справедливост от институции, които се държат като самите тях – неадекватно, гламаво и стихийно. И най-вече безцелно и без голяма картина в главата (руснаците май му казваха без гасударь в главата, еквивалент на пълен разпад). Единствените целенасочени хора, които видях днес на протеста бяха от европейските програми срещу домашното насилие с грижливо подготвени плакати. Не защото ги е грижа за него, а защото има финансиране по тази линия, което прокарва друга линия, но дори и това не е важно. За мен е по-сериозна картината на отчайващата бутафория на българския бунт, която предполага никаква промяна. А само още по-дълбоко затъване в блатото. Явор Дачков

  2. Иде Инстанбулската конвенция каза:

    Депутат от ПП-ДБ: Защо Радев бави закона за домашното насилие?
    Депутат от ПП-ДБ: Защо Радев бави закона за домашното насилие?
    “Законът е приет на 21 юли, но все още не е обнародван в Държавен вестник. Това е въпрос, който трябва да се зададе на президентската институция.
    Защо при положение, че е толкова важна тема, неговото обнародване се бави?”
    Това каза пред БНР Илина Мутафчиева от ПП-ДБ за Закона за защита от домашното насилие по повод актуалния случай с момичето от Стара Загора, чието тяло бе обезобразено с макетно ножче.

  3. Адам каза:

    Организирана акция на Умните и Красиви, жълтопаветници под масираният огън на всичките си Тв, да използват този случай за прокарване на Истамбулската. ЕЛЕМЕНТАРНО ! Ама пак забравиха, че българите сме масово НЕ ВАКСИНИРАНИ а това означава МНОГО във времената на пропагандата, която се вихри !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране