10.10.2018 | 0:01
БАН отказа звание “академик” на Вежди Рашидов
Неуспешни са били и предложенията за присъждане на академична титла на писателя Боян Биолчев

Вежди Рашидов не е успял да събере нужните гласове в събранието на академиците на БАН, за да получи най-високото научно звание на академията.

Кандидатурата му е била поставена за разглеждане на заседанието във вторник от акад. Людмил Стайков и за него не са дадени негативни оценки,. Все пак при гласуването номинацията на Вежди Рашидов не е събрала 2/3 от гласовете на академиците. Неуспешни са били и предложенията за присъждане на академична титла на писателя Боян Биолчев, бивш ректор на СУ “Св. Климент Охридски”, и на проф. Аксиния Джурова.

Решението на БАН идва седмица след публикуването на протестно писмо от група интелектуалци и университетски преподаватели от “Движение Реформа в културата”, които призоваха БАН да не дава академично звание на Рашидов.

Писмото, адресирано към БАН, посочва, че “творчеството на г-н Рашидов не отговаря на критериите на закона – присъствието му в международни музеи и колекции е незначително и не е получило безспорно признание; неубедително е неговото представяне и в национални колекции. Публичното му поведение и морал скандализират значителна част от българската културна общественост”.

На събранието са избрани двама нови академици – медикът Лъчезар Трайков и социологът Димитър Димитров. За член-кореспондент е посочен проф. Иван Илиев, изследовател по генетика и селекция на горско-дървесните видове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране