02.10.2015 | 0:03
Банките са спечелили 99 млн. лв. през август
Райфайзенбанк България измества Обединена българска банка от четвъртото място

През август 28-те банки, опериращи у нас, са спечелили нови 98,8 млн. лв. Това е третата по големина печалба от началото на годината, след като в първия месец на 2015 г. секторът записа положителен финансов резултат в размер на 121 млн. лв., а през юли банките спечелиха 110,4 млн. лв.

Въпреки че печалбата се свива с около 10%, сравнена с предходния месец, резултатът през този август напълно покрива загубата от 87 млн. лв., която реализира секторът през същия месец на миналата година, съобщи investor.bg, позовавайки се на статистиката на Българската народна банка (БНБ).

През първите осем месеца на годината банките у нас са спечелили общо 712,5 млн. лв., което е близо 6 пъти повече в сравнение с положителния финансов резултат от 143,5 млн. лв., който отчете секторът през същия период на миналата година, като се вземат предвид резултатите на КТБ и Търговска банка “Виктория”. Тогава те бяха поставени под специален надзор, а БНБ публикуваше резултатите на системата си без техните данни. Ако резултатите на двата трезора не се включват, през осеммесечието на 2015 г. печалбата на сектора расте с 28% на годишна база.

Освен това има промяна в топ 5 на банките по размер на активите. Райфайзенбанк България измества Обединена българска банка от четвъртото място. Топ 3 остава без промяна – с УниКредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка начело. Със сигурност до края на годината ще станем свидетели и на други промени – най-малко след заявката на Пощенска банка да се превърне в четвъртата по големина у нас, след като затвори сделката за клоновата мрежа на Алфа банка.
Към края на август 2015 г. общата сума на активите в системата възлиза на 84,8 млрд. лв., като те нарастват с 335,6 млн. лв. спрямо края на юли. Нарастват и ликвидните активи на банковия сектор – с 456 млн. лв. в резултат от увеличените парични средства и търгуеми ценни книжа с нисък риск.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране