16.03.2020 | 18:34
Без мораториум върху сметките, планират разсрочване
Ше си плащаме, въпреки че сме принудени са си стоим вкъщи

Властта няма намерение да наложи мораториум върху плащането на битовите сметки за вода, ток, парно и други. Засега е планирано разсрочване на дълговете. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и на енергийния министър Теменужка Петкова. По-рано днес от БСП внесоха в Народното събрание предложението си за спиране на плащането на сметките.

Издали сме указания на ВиК операторите и ВиК дружествата да спрат снемането на показания на водомерите на битовите абонати, за да се намалят контактите, каза Аврамова.

За сметките ще има разсрочване. Планира се удължаване на сроковете, обяви министър Петкова. По думите й обаче няма да се стигне до мораториум върху плащането. Възможността за разсрочване на определени плащания е 10-дневен. Този срок днес в рамките на заседанието, решихме, че ще бъде удвоен, като съществува възможност и опция – ако ситуацията изисква това, този срок да бъде и допълнително удължен, допълни Петкова. Тя обаче бе категорична, че не може да се говори за преустановяване на плащанията.

Препоръчваме на потребителите да ползват възможните начини за плащане на услугата чрез електронен превод, чрез банково плащане, използвайки услугите на EasyPay, плащане на гишетата на Български пощи, естествено плащане и на касите на ВиК операторите, като за целта, за да съхраним здравето и на потребителите, и на клиентите ще прилагаме всички вече известни начини – като в помещенията, където са касите, ще се пускат ограничен брой хора в зависимост от големината на помещението.

Създава се организация за плащане на сметките, обясни министър Петя Аврамова.

За хората, които нямат достъп до електронни услуги, е предвидено да се създаде специална организация на работа в офисите, където се плащат месечните фактури.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране