18.10.2015 | 0:56
Бежанският поток тръгна към Словения
Хърватия превозва с автобуси 2400 бежанци до границата

Властите в Загреб пренасочиха мигрантския поток към Словения, след като Унгария затвори в полунощ границата си с Хърватия, съобщиха световните агенции. Любляна прекъсна изцяло жп връзките си с Хърватия, за да пресече влизането на мигранти с влакове. Te обаче се придвижват през хърватска територия с автобуси. Загреб смята да превози най-малко 2400 мигранти до границата си със Словения, уточнява Франс Прес. Първите автобуси с общо около 600 бежанци пристигнаха вчера следобед на граничните пунктове Грушковье и Петисовци.

Будапеща обяви, че затваря границата с Хърватия, “за да защити вътрешните европейски свободи и сигурността на гражданите на Унгария и Европа”, а по-късно в събота възстанови временно контрола по границата със Словения. Унгария реши да преминe към мярката, след като държавните и правителствените ръководители от ЕС не приеха подкрепяния от нея план за разполагане на европейски сили, които да не позволяват на мигрантите да достигат Гърция – входна врата към континента, обясни говорителят на правителството Золтан Ковач.

По протежението на границата обаче ще бъдат обособени 2 транзитни зони, където мигрантите ще могат да кандидатстват за убежище. Границата ще може да бъде преминавана само през официалните КПП-та. Контролът и проверките ще бъдат затегнати. Хърватия, както и Унгария, е член на ЕС, но за разлика от нея не е част от Шенгенското пространство за свободно движение на хората.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране