10.07.2023 | 11:09
Биткойн, престъпление и наказание: Понци схемата OneCoin отново е в светлината на прожекторите
Мъртва ли е наистина криптокралицата Ружа Игнатова?

Безкрайната афера OneCoin. В света на блокчейн аферата OneCoin е белязана от мащабна измама, която разтърси криптоиндустрията. Представена по онова време като сериозен конкурент на Биткойн (BTC), OneCoin привлече вниманието на хиляди инвеститори, желаещи да се възползват от солидна възвръщаемост. По това време бяха откраднати 4 млрд. долара (или около 230 000 BTC), пише в нова статия специализираното френско издание за криптовалути Journal du coin.

Измамата беше ръководена от Ружа Игнатова, член на българската мафия с разклонена мрежа. Игнатова, която е активно издирвана от Интерпол в продължение на 7 години, е била убита в България, според съобщения в местните медии.

Разследването е изчерпано вследствие на изминалото време и липсата на доказателства и замира. Но назначаването на нов прокурор в България събуди надеждите, че жертвите на измамата и техният адвокат ще могат да възобновят разследването.

Случаят OneCoin: възобновява ли се разследването?

Джонатан Леви, адвокат, работещ в САЩ и Лондон, наскоро призова новия прокурор Борислав Сарафов да започне ново разследване на OneCoin – Понци схемата, създадена през 2014 г. от Ружа Игнатова и нейните съучастници.

Целта на адвоката е ясна: да бъдат възстановени 4 млрд. долара, принадлежащи на жертвите. Окуражен от думите на поне един „основен свидетел“ по делото и от назначаването на нов прокурор, адвокатът иска полицията да разследва и да намери доказателства за потенциалното съществуване на 2 млрд. долара, скрити в България: „Това, от което се нуждаем, разбира се, са адреси на портфейли, номера на банкови сметки и други подобни неща. Това ще ни доведе до реалните активи.“

Какво става с останалата част от откраднатите пари, може би ще попитате? Те са били разпределени във фиктивни компании, банки и луксозни имоти в Лондон. Въпреки това остават много сиви зони. А адвокатът подчертава, че това е „сложна процедура“.

Криптокралицата е мъртва…

Сред последните обезпокоителни събития мистериозната смърт на Криптокралицата остава най-необичайното. След смъртта на Любомир Иванов, бивш шеф в българската криминална полиция, се появиха последни доказателства, разкриващи информация за съдбата на Игнатова. Документи, открити в жилището му, сочат, че Ружа Игнатова е била убита през ноември 2018 г. по заповед на Христофорос Аманатидис – по прякор Таки – български мафиот. Таки е имал тесни връзки с висши служители на българската полиция, за които се твърди, че са му осигурили защита.

За съжаление, въпреки откриването на тези документи в рамките на разследването на смъртта на Любомир Иванов, това не доведе до възобновяване на разследването на OneCoin. Намерената информация не отговаряше на действащите в България критерии за наказателно производство, което не позволи провеждането на ново задълбочено разследване. Делото беше прекратено.
OneCoin – измама, която вече вкара няколко души зад решетките, но криптокралицата си остава в неизвестност

… но жива ли е Игна Ружатова?

Документи, намерени в дома на убития полицай, обаче разкриват тревожни подробности за съдбата на Ружа Игнатова. Според намерения доклад се твърди, че Таки от своята яхта е нарязал тялото на Ружа Игнатова на парчета, след което ги е хвърлил в Йонийско море, както съобщава медията BIRD.

Допълнителни доказателства сочат, че Таки е имал ключова роля като ръководител на охраната на Ружа Игнатова. Телефонният номер на Таки е открит и в контактите на брата на Ружа, нейна дясна ръка, който в момента е задържан в САЩ.

Твърде значимо, за да е истина? Някои хора мислят така. В основата на този случай, който е достоен за най-големите детективски филми, адвокатът на жертвите на OneCoin посочва, че Съединените щати не вярват в смъртта на Ружа Игнатова поради липсата на осезаеми, независими доказателства. Събраните различни свидетелства хвърлят светлина върху корумпирана полиция, инфилтрирана от мрежата на Ружа, като поставят под съмнение почтеността на бившия прокурор, отговарящ за случая, Гешев.

В този случай, който продължава да е на първите страници на вестниците по целия свят, използването на условното наклонение става задължително. Докато Ружа Игнатова остава на свобода и разследването може би е на път да бъде възобновено, аферата OneCoin продължава да предизвиква интерес и да подклажда дискусии.

Неотдавна изчезна един от близките сътрудници на криптокралицата, поставен под електронно наблюдение във Франция. Франк Шнайдер, бившият ръководител на люксембургското разузнаване, който живее в Лотарингия, е в неизвестност от близо месец. Той е заподозрян, че е бил един от най-доверените съветници на Cryptocoin, особено в Обединеното кралство чрез компанията си Sandstone, която е работила с OneCoin. Нов обрат, достоен за най-великите филми за Джеймс Бонд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране