14.02.2024 | 16:18
Бивш съдружник на Кирил Петков точи лиги по „Лукойл“
Кой е Майкъл Карш?

Бивш съдружник на Кирил Петков точи лиги по рафинерията „Лукойл“ в Бургас. Това съобщи Intelligence Online. Става дума за милиардера Майкъл Карш.

Но как точно са свързани Петков и Карш?

Заради санкциите на САЩ и ЕС срещу руския петрол Лукойл трябва да продаде голяма рафинерия в България. Първи за интересът към рафинерията съобщи Асен Василев. От тогава желанието на чуждестранни държавни компании и бизнесмени е да сключат добра сделка за завода. Последният в редицата е Майкъл Карш, който е близък до бившия български премиер Кирил Петков.

Справка в Търговския регистър показва, че Майкъл Карш и Кирил Петков са имали общ бизнес у нас. Фирмата им се казва „Майкъл-Кирил“ ЕООД. Едноличен собственик на капитала е именно съпредседателя на „Продължаваме промяната“, а Карш се води негов сътрудник.

Двамата участват и в друга фирма – производителят на хранителни добавки „Провиотик“ АД

Бивш съдружник

В рамките на 3 месеца през 2014 г. се ражда „Провиотик“ АД. През февруари 2014 г. е учредена компанията „Майкъл Кирил“ ЕАД (ЕИК 202930997). Едноличен собственик е притежаваната от Кирил Петков „Верита“ ЕООД. Веднага след това „Майкъл Кирил“ ЕАД се преименува на „Провиотик“ ЕАД. А след това се преобразува в акционерното дружество „Провиотик“ АД. То продава едноимения пробиотичен продукт под бранда „ПроВиотик“. Акциите на компанията първоначално са разделени по равно между компанията на Петков „Верита“ ЕООД и Майкъл Карш, а след 2019 г. в Търговския регистър откриваме Майкъл Карш като действителен собственик.

По същото време през 2014 г., компанията „ИноТера“ ЕООД (ЕИК 201474512), собственост на Петков, се преобразува в МАЙКЪЛ КИРИЛ ООД. И там има поделено участие от по 50% между Майкъл Карш и „Верита“. Дейността на Майкъл Кирил ООД е свързана екслузивно с ПроВиотик – търговия на едро на биологичен продукт – пробиотик на основата на бактерията лактобацилус булгарикус в страната, ЕС и трети страни.

Но връзката между Карш и Петков е по-стара от тези фирми

Карш е възпитаник на Harvard Business School. На същото място е учил и Кирил Петков.

Майкъл Карш е популярен инвеститор. Той е бивш служител на Сорос Фънд Мениджмънт и основател на хедж фонда Карш Капитал (Karsch Capital), преди да стане изпълнителен директор на Juice Press.

Тук стигаме до прословутото попадане на продукта в списъка с избрани продукти на един от броевете на списанието на Опра. Маркетинг популярността на ПроВиотик в САЩ е изцяло благодарение на Майкъл Карш и Juice Press. Карш започва да добавя пробиотика в соковете на компанията, което повишава популярността на ПроВиотик в страната и така се стига до списанието.

Карш затвори своя фонд Karsch Capital Management през 2013 г. след 13 години и пикови активи от 3,4 милиарда долара. След това той инвестира и помогна за изграждането на Juice Press, верига от барове за сокове в района на Ню Йорк, която продава изключително здравословни вегански напитки. Бизнесът се разрасна до повече от две дузини локации.

Опитът му е в потребителските компании и компаниите за търговия на дребно, заедно с „TMT“, което означава технологии, медии и телекомуникации.

„Чувствах се във война в продължение на няколко години“, каза Карш за управлението на KCM, чиито активи паднаха до 1,8 милиарда долара през 2013 г. „Бизнесът всъщност не отразява това, което правя най-много в бизнеса и това, което правя най-добре. ”

През 13-годишния живот на фонда KCM генерира годишна възвръщаемост от 7,5 процента, в сравнение с 3 процента за индекса S&P 500. Фондът губи пари само две години: падна с по-малко от един процент през 2008 г. и 2 процента през 2011 г. Въпреки че представянето беше силно, Карш каза, че е „разочарован“ от възвръщаемостта си на пазара след финансовата криза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране