10.08.2020 | 0:01
Биячите на ГЕРБ от сбирката на Борисов му взеха оставката
Управляващите, полицията и прокуратурата се заеха да съшиват с бели конци история за платени провокатори. Че биячите са платени, няма съмнение. Въпросът е, че явно им плащат ГЕРБ или техни структури

Дори нищо друго да не се беше натрупало, нищо от това, за което вече месец се иска оставката на правителството, само побоищата насред т. нар. конференция на ГЕРБ в “София Тех Парк” са достатъчна причина.

В сряда границите бяха преминати – глутница биячи вилня с юмруци и ритници из строго пазения терен, на който присъстваха представители на висшата държавна власт, начело с председателя на парламента Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов. На метри встрани от тях и на място, видимо дори от централната трибуна, се раздаваше невиждан кютек. Ритници в главата и стомаха, юмруци в зъбите – посред бял ден няколко души бяха пребити пред очите на десетки свидетели. И властта не реагира.

Всъщност реагира по най-нелепия начин – с лъжи. Самият Борисов видя как хората му извеждат протестиращия астрофизик Нестор Арсенов, който си позволи да го апострофира с нецензурните изрази, които самият премиер изрича в разпространените публично негови записи. Докато неагресивното момче беше извеждано лично от пиара на ГЕРБ Никола Николов, Борисов коментира този факт и даже цинично даде пример как в Русия биели.

Минути по-късно трима бяха бити и ритани

Но “София Тех Парк” беше пълен с журналисти и оператори, та видяхме кадри със сопаджиите на властта.

Блъскани, унижавани и обиждани бяха както журналисти, така и мирни протестиращи, а казват и дори пиарка на министерство.

На фона на тази безпрецедентна бруталност по време на партиен форум управляващите, полицията и прокуратурата се заеха да съшиват с бели конци история за платени провокатори. Че биячите са платени, няма съмнение. Въпросът е, че явно им плащат управляващите или техни структури.

Трудно ще получим обективна информация от полицията и прокуратурата кой прати яките момчета на сбирката. С просто око обаче се вижда, че:

1. Те са голяма група и няма как да е самотен играч Денислав Станоев – агресивният младеж, блъскал и хвърлял телефона на Полина Паунова от “Свободна Европа”, опитал се да блъска и Генка Шикерова, който в момента е в ареста.

2. Мощната група биячи не смущава никого – нито ръководството на пресцентъра на ГЕРБ, нито активистите от ГЕРБ, нито охраняващата фирма, нито представителите на НСО. Логичният извод е, че става въпрос за предварителна организация. Възможно е биещите да са прекалили, да не им е било възлагано да бият, да са излезли от контрол. Ако е така, адекватната реакция на Борисов и партията му щеше да е – веднага да се извинят и да потърсят отговорност за безобразията и насилието. Нищо подобно не се случи.

3. Колкото и да се кълнат от пресцентъра на ГЕРБ в обратното, от кадрите се вижда, че:

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов и негов колега оставят Нестор Арсенов в ръцете на биячите. Няма отговор защо при ясна охрана на събитието Николов лично се намесва в извеждането на момчето.

Нещо повече, Николов не пуска оператора на “Свободна Европа” да снима – защото кадрите ще са уличаващи. Даже се чува репликата: “Няма да го бием”, тоест ясно е, че там, зад лентата, хората ги бият. И още един факт – Генка Шикерова опресни паметта на Николов как го води, за да му покаже биячите. И тогава той не предприема нищо срещу тях.

Николов е наясно, че тези хора не са от официално охраняващата фирма “Боду”, чиито служители са с жълти жилетки, и това изобщо не го притеснява.

При предаването на Арсенов и Николов, и колегата му свойски махват с ръка. Не личи това за тях да е случаен човек.

Между биячите притичва друг кадър на ГЕРБ – Георги Темелков, който твърди, че разтървавал. Дори да му повярваме, той не успява да отърве от боя нито едно от трите момчета, налагани от превъзхождаща ги по численост група, и това се вижда ясно на кадрите на Би Ти Ви. А никой от протестиращите не нарушава нищо, нито буйства. Темелков не изглежда и да е уплашен от т. нар. от ГЕРБ “провокатори” – те не са агресивни към него – очевидно го разпознават кой е. Какво е обяснението за това?

Докато тече побоят на тримата на сантиметри зад ограничителната лента, множество хора се провикват: “Не ги бийте!“, но реално нито някой се намесва, нито някой вика полиция или охрана. Апропо абсолютно същата ситуация се набиваше на очи във втората нощ на протестите, когато две момчета и момиче бяха пребити под колоните на Министерския съвет пред очите на стотици хора и зад гърбовете на полицаите, правещи кордон. И никой не се намеси да спре биячите.

Тези два случая на побоища тежат лично на съвестта на Борисов и той не може повече да е премиер.

– Обясненията на Николов, че 50 протестиращи влезли в периметъра на конференцията, защото никой не могъл да ги спре, може да хванат дикиш пред някой, дето не е помирисвал партийно събитие на ГЕРБ. Който беше оня ден в “София тех парка”, знае каква охрана беше разположена от различните му страни, и с право – все пак “цветът” на властта беше там. Без съмнение Борисов е бил пазен освен от НСО и униформена полиция, и от службите, най-вероятно цивилни. Служители на НСО имаше и на съседни сгради, тъй като събитието беше на открито.

Фантасмагориите, че биячите са само двама, които сега ни се внушават от прокуратурата, са твърде жалки. Защото освен въпросните двама, се виждат още поне десетина. И те ли са взели от протестиращи по 500 лева, за да правят провокации? Видимо от видео на Би Ти Ви е и как служител на охранителната фирма с жълта жилетка не се намесва, дори се обръща в другата посока, докато ритат едно от момчетата на земята.

Въпроси предизвиква и ролята на служителка от НСО, която няколко пъти е в кадър в тези ситуации. Говорителят на НСО вече я осветли, като обясни, че тя единствена си е свършила работата, като се е намесвала “пред погледите на бездействащите срещу насилието делегати и при липсата на униформена полиция”. Видно от кадрите, тя респектира само с едно изречение наглите биячи. Как го постига? Вика ли другата охрана или полиция след случаите отвън, предупреждава ли свои колеги?

Затова остава “обосновано съмнение”, че биещите мъже са свързани с охраната

Иначе ще трябва да повярваме на абсурдната измишльотина на ГЕРБ, че националната им сбирка е била разграден двор, не е имало сериозна охрана, пропускателният режим е бил рехав и се е разчитало само на частна охранителна фирма, чиито представители обаче не са били нито на главната бариера, нито около сцената, на която говори премиерът. “Колко беше пазено?”, смее се зад кадър пиарката на премиера Севделина Арнаудова, докато Николов се обяснява пред камерата на Би Ти Ви за случилото се. Е, няма нужда от този театър –

баш охранителят се оставил без охрана

Всъщност кадрите показват друго – контрол върху посетителите има на всяка крачка. Видео на Миролюба Бенатова показва, че влизащите са строго контролирани и се следи непрекъснато откъде минават. Видео от влизането на Мария Габриел на форума, заснето от протестиращ, също показва пропускателен пункт, на който има и униформени (с жълти жилетки), и цивилни охранители.

Така че остава да виси въпросът – кои са биячите и кой им плаща.

Иначе те ще останат като биячите на Борисов. Но и сега отговорността е негова. И като си тръгва, да не забравя ръководството на полицията и прокуратурата, дето си ги избра. Безполезни са на суверена, даже му вредят.

Светлана Георгиева, “Дневник”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране