18.03.2024 | 10:43
Блъфира ли Мария Габриел за празната папка?
Ако ГЕРБ предизвика предсрочни избори, ще даде шанс на „промяната“ да мобилизира електората си, а Бойко Борисов не иска това, коментира социолог

Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС, съобщава Нова телевизия. Мария Габриел е тяхната номинация за премиер, за да се осъществи ротацията.

През последните дни няма яснота как протичат преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ, тъй като и от двете формации отказват да ги коментират. В петък обаче председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага или отиваме на избори. Самото връчване беше предвидено да е в петък, но заради кончината на патриарх Неофит беше отложено.

От ГЕРБ-СДС снощи обявиха, че България отива на нови избори, ако днес до 12 часа не се разберат с ПП-ДБ по спорните моменти. Втората политическа сила също насрочи извънредно изявление. ПП-ДБ призоваха за спешни разговори с ГЕРБ още тази сутрин преди връщането на мандата.

Снощи социологът от „Галъп Интернешънъл” Светлин Тачев коментира, че това е блъфиране в последните минути.

От всичко, което чух, вероятно става въпрос за проблем с регулаторите, каза той в ефира на Нова телевизия. Коментарът му е по повод изявления на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след преговорите им за общо правителство. Според него ГЕРБ прилага политически натиск върху ПП-ДБ, за да постигнат свои цели в 12 без 5.

„Ако ГЕРБ предизвика предсрочни избори, това ще даде възможност на ПП-ДБ да мобилизира електората си. Смятам, че Бойко Борисов не иска това. По-скоро говорим за блъфиране в последните минути – все пак да се изпълни мандатът и ротация да има”, посочи социологът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране