29.05.2015 | 20:28
Блатер остава президент на ФИФА
Претендентът принц Али се отказа от балотаж

В сянката на огромния корупционен скандал от последните два дни, Йозеф Блатер остава президент на ФИФА, след като преди втори тур на гласуванетоосновният му противник принц Али Бин ал Хюсеин се оттегли от надпреварата.

На първи тур Сеп Блатер събра 133 гласа и така само 7 не му стигнаха да спечели без да се провежда втори тур. Тогава принц Али Бин ал Хюсеин взе само 73 гласа, като от 209 делегати бяха признати бюлетините на 206. По правилник изборът за нов президент на ФИФА се провежда в два тура, ако на първи никой кандидат не спечели поне две трети от гласовете. По принцип процедурата е такава, защото е предвидено да има повече от двама кандидати.

Въпреки победата, вече има и коментари като този на специалния пратеник на BBC, че неуспехът на Блатер да спечели още на първи тур ще окуражи опонентите му. Преди втория тур той обяви, че говорителят на централата Жером Валке е хлипал, докато е обявявал началото на втори тур. А, чакайте, аз хлипах, иронизира репортерът на BBC.

Интересно ще е дали след заканите по-рано днес национални отбори от Европа ще се оттеглят от състезанията под егидата на ФИФА, след като Блатер вече за пети мандат оглавява централата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране