20.03.2024 | 10:56
Бойко Борисов: Правителството зависи от извинението на ПП-ДБ
Единственият спор с дясното обединение е бил за смяната на военния министър Тодор Тагарев, заяви герберският вожд

С призив за извинение “за епитетите и обидите“ започна и кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел. По всяка вероятност тя визира вчерашното изказване на финансовия министър в оставка Асен Василев, че Габриел е „най-красивото лице на мафията“.

Мария Габриел продължи с това, че няма нарушение на Конституцията, тъй като указът, подписан от президента, е за гласуването на ротацията на премиерите. „Министрите са поели ангажимент за 18 месеца, а на 9-ия месец да има ротация между министър-председателя и заместника му. Тяхно право е да подадат отвод, но сега това се тълкува иначе“, заяви Габриел.

На въпрос дали все пак има вариант преговорите с ПП-ДБ да се подновят, Борисов заяви, че „има път, но зависи дали Мария Габриел ще приеме извинението“. А самият герберски лидер заяви, че ще има тежък разговор с парламентарната група, за да се види дали ще продължат преговорите. „На масата на преговорите може да ни върне едно голямо „извинявай“, отсече Борисов. И добави, че декларациите за отказ на номинираните министри на ПП-ДБ са в нарушение на договорката, че кабинетът ще работи 18 месеца. “А и като им гледам, те не спряха да пътуват в чужбина, мислейки че приключват, нито спряха да взимат решения за стотици милиони“, упрекна ги герберският лидер.

Борисов опроверга твърдението на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков по-рано тази сутрин, че препъни камъкът в преговорите са били службите и разкриването на следствената тайна. Единственият спор, по думите на герберския лидер, е бил дали военният министър Тодор Тагарев да остане в кабинета. В края на февруари и Борисов, и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поискаха оставката на военния министър заради забавянето на БТР-ите за Украйна. “Аз твърдя, че службите в момента са изключително добре интегрирани, зная го от международните партньори. Ако това е препъни камъкът, аз последен ще се съглася“, каза Борисов.  И допълни, че именно ГЕРБ са направили компромис с всички министерства, а последните разговори, които неговият преговорен екип е провел с ПП-ДБ, са били за министъра на енергетиката и кой да стане шеф на БЕХ. “Единственият спор беше министър Тагарев. А за енергетиката, те приеха Жечо Станков, но ако Румен Радев стане шеф на БЕХ“, поясни Борисов.

Борисов заяви, че няма да отиде на лидерска среща с ПП-ДБ. „Защо да ходя? Аз съм сам, а те петима! И да ме награкат?! Да се бием ли? Бият се с шишета“, каза Борисов.

Относно отношенията на ПП-ДБ и ДПС Борисов  заяви, че не е адвокат на Движението и няма да коментира. След което обаче допълни, че дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма, защото ГЕРБ воювали с ДПС само в смесените райони.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране