14.03.2018 | 19:55
“Борисов 3” даде плажове на Доган, Валентин Златев и мутри от ВИС и СИК
Четирите апетитни ивици по Южното Черноморие ще се стопанисват за срок от 15 години

Четири апетитни плажа по Южното Черноморие раздаде днес правителството на концесия за 15 години на фирми, близки до ДПС, до генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев и до бившите силови групировки ВИС и СИК.

Това става на фона на многократно изказваното от ресорния за туризма вицепремиер Валери Симеонов мнение, че бреговата ивица у нас се държи от групировки. Още в края на миналата година Симеонов изброи: “И така, равносметката е: Слънчев бряг-север – Маджо, Слънчев бряг-юг – ВИС, Несебър-юг – ВИС, Поморие-централен – братя Маргини, Бургас-север – братя Маргини, Созопол-Харманите – ВИС, Созопол-централен – подготвен за братя Маргини, Сараите на Доган – плаж Отманли – ДПС. На печелившите – Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!”

Кабинетът даде за срок от 15 години плажа в Росенец, където се простира т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – двореца в Отманли. Новият стопанин е… фирмата, построила “сарая” – “Хермес Солар” ООД, близка до ДПС. От всички раздадени днес плажове най-скромна концесионна такса ще заплаща “Хермес Солар” – едва 12 092,40 лева.

Историята около тази концесия е любопитна покрай отказа на предишния й стопанин от конкурса за наематели. През май 2017 г. със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова дружеството бе посочено като новия наемател на “Росенец-север”.

370-метровата брегова линия и плажна ивица е с площ от 9226 кв. метра и бяха отдадени под наем срещу сумата от 48 000 лв. годишно на “Хермес Солар”. Компанията, която преди 2014 г. е била собственост на Хайрие Хаджийска, най-близкия сътрудник на покойния вече секретар на Доган – Ахмед Емин, “печели” търга с тайно наддаване за плажа на втора стъпка. Причината е, че класираната на първо място фирма се отказва.

От документа не се разбираше какви са причините “Томи-Ар” ЕООД да не пожелае да управлява плажа през тази година – отказът е бил депозиран писмено в Министерството на туризма два дни след като печели търга и е издадена заповед и за това. Справка показва, че и в предишни години именно тази компания е печелила търговете и е оперирала на плажа. До появата на “Хермес”. От “Томи-Ар” отказаха всякакви коментари за мотивите си да се откажат от спечеления търг.

Самата история на “Хермес Солар”, която иначе произвежда соларни панели, е любопитна. Компанията е създадена в началото на 2011 г. в София и сред акционерите е Хайрие Хаджийска. Това е дамата, която е работила с Ахмед Емин до самоубийството му през 2008 г. Компанията има кредити от КТБ. Според публикация от края на 2014 г. в блога “Финансови смислици” на Мирослав Иванов задълженията на компанията към банката са били погасени със заем от Първа инвестиционна банка.

Строежът на морския сарай започва през 2014 г., а малко преди това в собствеността на “Хермес Солар” настъпват промени – трима от акционерите, в това число и Хаджийска заедно с брат си, вече не са част от компанията, а и досега управител и мажоритарен акционер е Снежана Карова. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011-2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС. В компанията остава един от предишните й акционери – руският гражданин Георгий Серопян.

Иначе според правителственото решение за плажа в Росенец концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни принадлежности цена за един чадър от 10 лв. и за един шезлонг също от 10 лв. Средствата за организация на целогодишно санитарно хигиенно поддържане на плажа са в размер на 20 000 лева.

Едва ли ще бъдат допускани обаче курортисти на плажната ивица в Росенец, тъй като станаха известни случаи от последните две години, в които гардове гонят летовниците оттам.

Днес на концесия за 15 години бе решено да бъдат дадени още три плажа по Южното Черноморие: “Св. Влас – болницата” на “Тера Тур Сервиз” ЕООД, “Слънчев бряг-север” – на “Голден сендс бийч” ООД, и “Несебър-юг”, на “Ауто Фактор” ЕООД. Цените за съоръженията на плаж “Св. Влас – болницата” ще са по 7 лв. Чадър и шезлонг за по 9 лв. ще се предлагат на плаж “Слънчев бряг-север”, а на “Несебър-юг” цената ще им е по 8 лв. Съгласно методиката за образуването на концесионната такса новият стопанин на плажа в Св. Влас ще плаща 64 807,45 лв. годишно, на Слънчев бряг – 1 664 784,18 лв., а на Несебър 320 756,11 лв.

Друго обаче е любопитно. “Тера Тур” е на бащата на Валентин Златев – Васил Златев.

“Ауто фактор” ЕООД е собственост на Кирил Спасов, който публикация на “Капитал” свързва с взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев.

“Голден сендс бийч” пък е собственост на Вйекослав Смрекар, който през годините е бил съдружник със знакови хора от СИК. За инвестиции за целия срок на концесията за подобряване на пешеходния достъп до морски плаж “Св. Влас – болницата” са планирани 272 000 лв. без ДДС. Сумата за подобряване на облика на морски плаж “Слънчев бряг-север” е 12 567 875 лв. с ДДС. Инвестициите в мерки за опазване на околната среда и защитените територии на плаж “Несебър-юг” са 4 891 749 лв. с ДДС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране