17.05.2018 | 17:10
Борисов: Европа да не се страхува – Западните Балкани са колкото Словакия

„Толкова страхове, толкова приказки – особено в западните медии… Ако Западните Балкани се олицетворяваха от една страна, това е 96 млрд. евро – за сравнение това е БВП на Словакия. Населението им е по-малко от Румъния – 17,7 млн. души. Това ли плаши ЕС?”, коментира премиерът Бойко Борисов на заключителната пресконференция след срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

„Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС? Или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да усилят и немалкото към този момент влиянието – през мюсюлманите, през православните християни и пр.”, каза ое премиерът.

По думите му на срещата в София е имало много добра и честна дискусия. „За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геостратегически играчи в света, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни. Един листа хартия да не може да мине между нас, както Ангела (Меркел – б.ред.) каза”, посочи още Борисов.

„Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим проблема в правилните пропорции. Европа е достатъчно голяма и силна за да осинови тази идея, този проект на разширяването, с всичките му последствия. Като говорим с цифри, не е голяма работа – (икономиката на Западните Балкани – б,.ред.) е от порядъка на Словакия”, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Но ако сравним този район с други части на Европа, може да се каже, че като стигнем до проблемите на глава на населението – те ще са доста повече, отколкото в Германия и Франция заедно. Затова трябва да сме внимателни и с обещанията си”, подчерта той. „Исторически, географски този район е част от Европа. Ние днес не се правехме, че всичко е ясно, В Европа има скептицизъм за разширяването, по различни причини… Но това е политически феномен, тенденцията е абсолютно ясна, всички 28 ръководители бяха насяно, че говорим за европейската перспектива на района”, посочи още Туск.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране