05.12.2015 | 1:08
Борисов: Христо Иванов сам си прави войни
Ситуацията между Русия и Турция дава рядък шанс на България , заяви премиерът

Къде ми е претенцията за правосъдния министър Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: „Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа”, това е обида към останалите парламентарни групи в парламента. Това каза премиерът Бойко Борисов в 40-минутно интервю в „Панорама” по БНТ. „Това не може да се случи така. Аз не съм си позволил да кажа, че аз съм гарантът. Всяко едно действие го обяснявам с това, че имаме парламент на първо място”, коментира Борисов.

„С много такт и умение успяваме да свършим дадената работа. Министър Москов обиколи всички парламентарни партии. Всички неща му се случват в здравната реформа – неговите хора го подкрепят, браншът също”, посочи Борисов. Той добави, че министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин също подхожда така.

„Вместо всеки ден да обясняваме колко е важно всички ние да потвърдим тези 180 гласа, да направим крачка напред, дори с повече стъпки. Вместо да търсим обединение излизаме и казваме – само този може да я направи. Всички са ми мили, но молбата ми е в този размирен свят да не си позволяваш за всяко нещо да се плаши, дали е АБВ, ДБГ, ДСБ, РБ, че ще излязат от управление. И какво ще се случи?”, попита премиерът.

Той попита защо всеки ден слуша това и подчерта, че очаква всички парламентарни групи,да започнат със стъпките, които всички са одобрили. „това го иска и народът, и Брюксел”, добави Борисов. Запитан дали е стабилна позицията на правосъдния министър Борисов посочи: „Стабилен му е столът на Христо Иванов, той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни”. Премиерът не потвърди, че предстоят промени в правителството заради дрязгите в Реформаторския блок. И дълго изтъква постиженията на правителството за една година, недоумявайки кой и защо може да е против кабинета. На въпрос дали е съгласен да бъде разследван заради това, че е споменат в разговорите в “Яневагейт”, той отговори: Да правят каквото искат. И пак разви версията си, че във всички фризьорски салони се говори, това означава ли, че трябва да се разследва.

Борисов обширно се спря на посещението на британския премиер Камерън. Разказа как лично го “возил на джипката, за да му покажа планините. Да му разкажа”. Тъй като Камерън преди години като младеж ходил до Ленинград, Киев, Будапеща, но за България нищо не знаел. Според разказа на Борисов Камерън останал очарован и цяла вечер пращал снимки на жена си и се чудел как може досега да не са знаели за българските красоти.

На въпроса как е България в ситуацията на тежък конфликт между Русия и Турция, той отговори: Ние сега имаме възможност да си върнем руските туристи – те ще се върнат още тази година – това е сигурно. Имаме възможност да започнем да изнасяме наша продукция, защото това не касае санкциите. Така че с нашата праволинейна политика сме направили така, че и Европа и САЩ и съответно нашите съседи в Турция, в Русия да го признаят.”. Премиерът изтъкна, че вижда рядък шанс за България.

„Ние имаме голям шанс да направим газовия хъб в България. Сега след няколко дена в Министерски съвет гръцкият министър на енергетиката ще подпишем интерконектора с Гърция, сиреч ние ще гарантираме диверсификацията на българския пазар, а и ще можем да диструбитираме. Нашите точки в Хан Аспарух, Терез, Силистар и Галата ще дават също достатъчно и много количество газ. Ако съумеем под егидата на ЕК да докараме и руски газ до нашите земи – Варна, от където ЕС или европейски консорциуми, ние тогава ще си дофинансираме нашите газови тръби, без да даваме изобщо собственост от тях и ще си взимаме транзитни такси, спазвайки третия либерализиционен пакет”, коментира Борисов.

„Тази ситуация, в която се намират Русия и Турция аз виждам рядък шанс, ние можем да си докараме и каспийски газ да минава през България и втечнен газ от Гърция и от руските тръби и от нашите находища, така че от четири – пет източника, ние ще можем да си затвърдим позицията на газоразпределител. Южен поток е затворен. Корупционните схеми и това заради, което падна Южен поток – няма да го има. Идва газът, който изцяло се финансира от руска страна, ние не участваме в това финансиране на наша територия. Ние гарантираме капацитет на нашите газоразпределителни и преносни компресори, който иска да му транспортираме газ срещу такса – ние ще го направим” , каза премиерът.

Ние сме приели всички ценности на евроатлантическита общност. Изпълняваме своите ангажименти и в същото време сме максимално внимателни, отчитайки ключовото си и географско положение и история, култура и взаимовръзки, които имаме и с Русия и чрез българските мюсюлмани и с Турция. Ние не сме страна в този конфликт, заяви Борисов.

Той изтъкна, че България е свършила работата си така, че вече от руска страна ние нямаме провокации. „Те разбраха, че ние сме сериозна държава, със сериозни ангажименти в НАТО и ЕС и не е редно да ни провокират”. Премиерът изтъкна още, че не никак приятно за международната общност, когато един президент на Русия и един президент на Турция, си дават такива сериозни обвинения за контрабанда, за трафик. Борисов бе категоричен, че с “нашата много праволинейна, твърда и в същото време гъвкава и добронамерена политика,сме изключително добре поставени.” Той съобщи, че очаква другата седмица турския си колега Ахмет Давутоглу, с който да обсъдят допълнително поетите ангажименти по отношение на справяне с бежанската криза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране