25.02.2018 | 14:24
Борисов ли стои зад сделката за ЧЕЗ? БСП пита Чехия и ЕК!
Държавата ще финансира ли през Банката за развитие нечий частен интерес?

Ще питаме чешкото правителство дали по сделката с ЧЕЗ са правени преговори с Бойко Борисов и той поемал ли е ангажимент по нея, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея има неофициална информация, че зад сделката с ЧЕЗ стои Бойко Борисов и че държавна банка щяла да я финансира.

“Това е доказателство към неофициалната информация, че зад тази сделка си стои Бойко Борисов. Както и че една държавна банка ще финансира това, т.е парите ни някой ще си купи част от националната сигурност и от живота на два милиона потребители. За да защитим тези два милиона души, българската индустрия и националната сигурност утре предприемаме следното: каним на среща посланика на Чехия, на когото ще връча писмо до чешкото правителство и чешкия премиер“, заяви Нинова.

Тя посочи, че премиерът Бойко Борисов твърди, че сделката е направена по чешкото законодателство. “Чешкият премиер беше тук на среща. Питаме официално чешкото правителство – по време на посещението водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка? Какъв? Държавата ще финансира ли през Банката за развитие нечий частен интерес? Не на Гинка, разбира се, не сме толкова наивни, за да не разбираме, че отзад стои друг“, каза Нинова.

Тя посочи, че БСП ще попита, след като е направена сделката по чешкото законодателство, каква е позицията на чешкото правителство. “Второ, дали по време на посещението му и срещите с г-н Борисов са разговаряли за сделката и поемал ли е г-н Борисов ангажименти от страна на България и на българското правителство, и третото – дали са спазени евроепейските закони и директивите, касаещи енергетиката“, коментира Нинова.

Искаме премиерът Борисов да бъде изслушан в парламента за сделката за ЧЕЗ, каза още лидерът на БСП. Нинова поясни, че утре искането за изслушване ще бъде внесено официално в деловодството на парламента. “Г-н Борисов да обясни водил ли е разговори с премиера на Чехия. Правителството ангажира ли Държавната банка за развитие с финансиране на тази сделка? От това изслушване ще последват изслушване на КЕВР, КЗК и всички български институции“, коментира Нинова.

Соцводачката призова Борисов да не се прави, че не знае за сделката с ЧЕЗ. „”е сме чак толкова наивни, че той онзи ден е разбрал за тази сделка. Г-н Борисов си представи за пореден път, че ако даде една жертва в лицето на Теменужка Петкова, проблемът ще бъде забравен. Не, няма. Към него водят нещата. Там е главният бушон. Не е надолу по малките бушончета“, коментира тя.

Попитана дали му иска оставката, Нинова каза: “Чакайте, едно по едно“. Тя допълни, че от БСП искат и проверка от страна на компетентните европейски институции дали при сделката с ЧЕЗ са спазени европейските директиви. “ДАНС е подчинена на Бойко Борисов по българските закони. Ако е вярно, че той стои зад тази сделка, той ще проверява себе си. КЗК му е в пълен контрол на Бойко Борисов. Затова поставяме въпроса. Това е европейски въпрос и европейско право и национална сигурност на България, т.е. и на Европа и то в момент, в който сме председатели на Съвета“, заяви Нинова.

Тя поясни, че след като сделката с ЧЕЗ е направена по европейско законадателство, се обръщат към ЕК. “Искаме пълна прозрачност, истината“, каза Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране