09.11.2016 | 21:14
Борисов нареди референдумът да бъде признат
Премиерът неглижира ролята на ЦИК и обеща ГЕРБ да приеме и трите въпроса на допитването, макар че няма да е добре за държавата

Премиерът Бойко Борисов ще нареди на депутатите си от ГЕРБ да узаконят и трите въпроса на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, макар че няма да е добре за държавата. Това се разбра от пространно негово интервю пред бТВ, в което обясни, че щом народът е поискал промяна, той е длъжен да се съобрази и да го прокара през парламента. „Дали ЦИК ще го приеме (признае референдума) ГЕРБ ще приеме закон“, отсече Борисов, от което се разбра, че ролята на комисията в случая изобщо не е важна. Специално за намаляването на партийната субсидия той каза, че това ще доведе до влизане на олигарсите с куфарчетата и ще ги вкара не само в партиите, но и в новите проекти, за които работи правителството. „От днес нататък ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари. След като 3 млн. искат това, ще работим за 120 мажоритарно избрани депутати“, обяви Борисов.

За внезапната подкрепа за референдума от страна на ГЕРБ се разбра още сутринта, когато заместникът на Борисов в партията Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ поема ангажимент да прокара въпросите през НС. Цветанов обаче уточни, че първо ще е необходимо политическо решение. Няколко часа по-късно стана ясно, че това не е проблем.

Повод за изявлението на Цветанов даде препирня с лидера на БСП Корнелия Нинова, която обсипа с обвинения управляващите, че пренебрегват волята на българските избиратели. В отговор заместникът на Бойко Борисов напомни, че социалистите са били против въвеждането на смесена избирателна система, за каквато партията му пледирала при приемането на сегашния Изборен кодекс. И допълни, че обмислят вариант да подкрепят референдума изцяло. По-късно в кулоарите на парламента Цветанов даде да се разбере, че изказването му не означава твърд ангажимент. „Нямаме още политическо решение. Мога да кажа, че бих подкрепил едно такова решение, но имаме Изпълнителна комисия и обсъждания, които ще бъдат направени“, каза той. И допълни, че когато предложението за референдума се е разглеждало в парламента, ГЕРБ безусловно го е подкрепила.

Партията му обаче опита да създаде други спънки пред провеждането му, като първоначално поиска допитването да се изтегли през лятото, което щеше да намали избирателната активност. И дори одобри предложение на БСП избори и референдуми да се провеждат на различни дати. Но притиснати от негативната обществена реакция се отказа.

Изказването на Цветанов провокира Корнелия Нинова да обещае на свой ред, че БСП ще подготви собствени законопроекти, за да се съобрази с желанията на гласоподавателите, подкрепили референдума. И неочаквано заяви, че мажоритарният вот „не ни е чужда идея“. Но даде да се разбере, че едва ли социалистите ще одобрят промяна по начина, по който е предложен в референдума. БСП ще инициира и намаляване на държавната субсидия на партиите, но тепърва ще обмисля с колко.

Останалите парламентарни политически сили бяха значително по-предпазливи. Под предлог, че са били изненадани от съгласието на ГЕРБ, те отклониха коментари. От предишните им изяви обаче се знае, че Патриотичният фронт и „Атака“ единствени са категорично против въвеждането на мажоритарен елемент. Останалите подкрепят такава промяна под една или друга форма, но консенсус никога не е имало.

Същото се отнася и за намаляването на партийната субсидия. Предложения за орязването й е имало неведнъж, но досега единственото одобрено намаление беше през 2013 г. – символично от 12 на 11 лв.

Задължителният вот се отхвърля твърдо само от БСП и ДПС. По въпроса се чака и произнасяне на Конституционния съд за съответствие с основния закон.

2 коментара

  1. Георгиева каза:

    Как така ще нарежда, има си закон, който трябва да се спазва!!
    Пълно унижение за ЦИК. А Бойко ще се прегърне с БСП, за да управляват. Затова е и референдума на Трифонов, обслужва двете партии, хорааа! Пак сме излъгани.
    Да не мислите, че Борисов не е на ясно, че Цачева е неизбераема, а? Всичко е театър, а ние сме наивници.

  2. Митев каза:

    Държавният началник отново произведе парадокс.Пред 6-ти ноември денят за президентските избори,наредил на калпаците-депутати,да претупат,да неглижират по своите си методи гласуването за референдум на който инициатора е Слави Трифонов.Когато „ревнаха“ три милиона и петстотин хиляди българи,от Банкя дойде депеша,да се признаят и трите искания споменати в стресиращият ги референдум.Не може държавата да се управлява по хаотичен начин от един човек,който не винаги държи пръстът си на „пулса“ на държавата.Да идва 13-ти,Радев да влиза на „Дондуков“-2,а „Дондуков“-1,те сами ще го опразнят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране