24.04.2017 | 0:01
Борисов обвини БКП за замърсената с уран вода
От десетилетия правителства и местна власт дезертират от проблема

Напрежението в последните дни заради замърсената питейна вода в Хасково, Велинград и други селища предизвика много коментари и обяснения. От тях стана ясно, че българите от десетилетия пият вода, “обогатена” с уран, манган, хлор и други съставки, а държавата с всичките си министерства, агенции, контролни и регулаторни органи не предприема нищо по въпроса.

Вчера и бившият премиер Бойко Борисов се изказа по темата, като обясни, че за всичко е виновен уранодобивът от времето на БКП. Той похвали СДС, че са закрили мините, и отсече, че няма “синдром “Чернобил”, т.е. криене на информация. И даже успокои, че и “в Банкя пише на чешмата, че не е хубаво да се пие водата дълго време”. Лидерът на ГЕРБ все пак обеща да се захване с проблема веднага щом се върне във властта. “Мога да обещая, че там, където има нужда, и с уговорката, че направим правителство, веднага да им се дадат пари за нови кладенци, пет, ако трябва, нов водопровод, и да се реши въпросът. Всичко друго е политиканстване, което само плаши и притеснява хората”, отсече Борисов.

Почти всеки ден през последната седмица се съобщаваше за открито наднормено съдържание на уран – в Първомай, Стрелча, Велинград и др. Впоследствие тръгнаха оправдания, че всъщност нямало опасни замърсявания на нито едно от тези места. В петък вечерта от здравното министерство дори съобщиха, че последните изследвания в Хасково са в нормата.

Истината е, че данни за “отровена” вода се появяват всяка година. Властите обаче обясняват, че сега превишенията не се дължат на по-големи замърсявания, а на по-стриктни норми – по препоръка на Световната здравна организация прагът за урана бил понижен от 0.6 на 0.3 микрограма на литър.

Депутатът Делян Добрев, който е от Хасково, твърди, че уранът във водата на града от години е около 0.4-0.5 микрограма. Той посочи, че няма смисъл от истерия и замеряне с проби, а който е истински загрижен за живота и здравето на хората, “би следвало да се вслушат в призива му да се финансират десетина нови сондажа и водопровод. “Трябват около 2 млн. лв. Така всички стари сондажи със засечени по-високи норми на уран могат бъдат изключени от водоснабдяването”, обясни Добрев.

Въпросът е защо досега никой не е взел мерки – при толкова похарчени бюджетни пари и средства от еврофондовете.

Проверки на водата в България се извършват от поне четири институции – басейновите дирекция, ВиК операторите, здравните инспекции по места и Агенцията по безопасност на храните, обясниха от “Активни потребители”. Сдружението твърди, че в страната се извършват хиляди проверки, но резултатите могат да бъдат “крити с месеци по чекмеджетата”. Затова организацията предлага да се създаде единен онлайн портал и там да се публикуват резултатите от всички тестове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране