03.02.2017 | 14:50
Борисов плаши: Времето на моята толерантност приключи
1500 лв. средна заплата и 650 лв. минимална, обещава ГЕРБ

Искам да кажа на моите опоненти – времето на моята толерантност приключи. Това каза на пресконференция лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Времето да търсим толерантността, съединението на нацията, две години го правихме. Темата за проверките на правителството само ме радва. Да видим какво ще изкарат. Много добре знам, че това, което правят сега, е страна в предизборната кампания. Всяко едно изречение, което спестява чудовищните манипулации и кражби, се опитват върху нашето име да го насложат. Тези, които разбиха КТБ, не могат да го припишат на нас. Не могат да го припишат на нас, ние бяхме в опозиция. Надявам се много скоро вече да има обвинителен акт по КТБ“, коментира Борисов. По думите му фалшивите новини, които се правят и манипулират, няма да се оставят вече без отговор.

Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да се налага да правим по 6 наведнъж. Това каза на пресконференция лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус“. На пресконференцията присъстват и министри от кабинета „Борисов 2“, председателят на 43-тото НС Цецка Цачева и заместникът й Димитър Главчев, както и народни представители от парламентарната група на ГЕРБ.

„Преценихме, че трябва да запознаем хората с това, което правим през последните дни. На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълняваме. Не можем да ви храним с информация, която обещава бомбастични неща и затова една седмица работихме върху това, което може с наличностите на икономиката, бюджета, финансите, да направим едно по-успешно управление. Далеч не всички сектори са представени днес, защото в много от тях чакаме още детайли и предложения. Това, което имаше като приоритет преди години – грабежи, поръчкови убийства, мисля, че положихме достатъчно усилия“, заяви Борисов. По думите му това, коетоса заварили, са били овехтели градове и инфраструктура. „Както можем да надградим и какво може да стане по-добре според нас с налични бюджети? При този темп на повишаване на събираемостта и по-стройна организация и принуда в дадени сфери, което считаме, че е възможно. Всяко правителство надгражда това, което е правило следващото. Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да се налага да правим по 6 наведнъж. 2,5 млрд. живи пари изплатихме тази година на американските и руските централи“, посочи Борисов. „Ако бяха дадени за заплати на учители, какъв щеше да е икономическият растеж на България през 2016 г.“, попита Борисов.

Ще продължим да се борим с корупцията по всички етажи на властта. Българските граждани трябва да са равни пред закона. Ще предложим отпадане на имунитета на народните представители. Това каза на пресконференция бившият правосъден министър от кабинета „Борисов 2“ Екатерина Захариева,. „Ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. В последния доклад ЕК подчерта задоволството си и добрите практики. Ще направим сериозна проверка на доходите на лицата по високите етажи. Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето. Всеки трябва да може да докаже произхода на своите доходи. Мерки срещу корупцията по ниските етажи на властта. Всички се дразним, когато имаме усещането, че има бягство от правосъдието. Ще доразвием НПК“, заяви Захариева.

По думите й ще бъде премахнат безкрайният формализъм, в нашия процес. „На първо място еднократно връщане на делата. Електронното правосъдие – една от най-силните антикорупционни мерки. Всички ще могат да проследяват дадено дело“, добави Захариева. По думите й в Народното събрание ще има тримесечен отчет на главния прокурор. „Поемаме ангажимент при номинирането на ВСС да консултираме с професионалните общности номинираните. Ще организираме публично изслушване на нашите кандидати. Ще въведем единен държавен изпит за всички юридически факултети“, допълни Захариева.

Планираме двойно увеличение на учителските заплати в рамките на 4-годишния мандат. Това каза на пресконференция зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова“. „Нашата цел е преодоляване на неграмотността. Семействата, чиито деца не ходят на училища, няма да получават социални помощи. Поемаме ангажимент да не се закриват училища заради неправилната формула, която съществува в момента. Финансирането на училищата няма да зависи само от броя на децата в училищата. Насочваме усилия към инвестиции за даването на равен шанс на децата. Поставяме инвестициите в училищата. Планираме двойно увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“, заяви Фандъкова и подчерта, че от ГЕРБ смятат подобно увеличение за възможно.
„Над 2000 училища са санирани и модернизирани. Качественото професионално образование е ключова задача, както за успеха на младите хора, така и за икономическия растеж на страната“, коментира Йорданка Фандъкова. По думите й ще бъде засилена програмата за подпомагане на млади учени.

1500 лева ще стане средната заплата, ако управлява ГЕРБ. Сега тя е малко над 900 лв. 650 лева ще в минималната, съобщи Владислав Горанов. Резерви в сивата икономика има още, обяви той. Довършване на магистралата в Северна България и продължаване на санирането са също в управленската програма на ГЕРБ. В 7-дневен срок администрацията ще прави служебно събиране на документите и ще е длъжна да отговори на всеки гражданин, а ако не го прави, ще се счита, че документът му е издаден, обясни Бойко Борисов. “Имаме агенция за електронното управление, европейски програми, ще приложим принуда да работят в срок, иначе – мълчаливо съгласие”, зарече се Бойко Борисов. Една администрация категорично няма да има право да иска документи от друга. В програмата фигурира и значително свиване на плащанията в брой.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране