12.07.2017 | 22:51
Борисов разконспирира заговор за Бузлуджа и отряза БСП
Премиерът хем гласува в полза на БСП, хем преди това дава да се разбере какви "подривни действия" извършва партията срещу единството на правителството

В очите на Бойко Борисов сагата с паметника на Бузлуджа се оказа „капан на БСП“ и в крайна сметка мераците на партията да получи обекта бяха отрязани. На заседанието на кабинета вчера с 12 срещу 7 гласа министрите оставиха „чинията“ на държавата.

От стенограмата на заседанието на МС става ясно, че премиерът хем гласува в полза на БСП, хем преди това дава да се разбере какви „подривни действия“ извършва партията срещу единството на правителството. Според Борисов ясно е, че ГЕРБ ще са съгласни да дадат паметника, националистите – не, и идеята била да ги скарат. След като припомня, че паметникът е предоставен на БСП през 2011 г. по стария ред на закона за държавната собственост, но партията практически не го е ползвала, а го иска сега, когато законът вече не позволява да се дава собственост на партии, Борисов заключава: „Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: „Добре, за какво го правите? Харчите пари!“… Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: „Те рушат паметници.“ Сиреч това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг“.

Всъщност БСП е поискала паметника чрез процедура на безвъзмездно право на ползване за определен срок. Регионалният министър Николай Нанков обяснява на заседанието, че законът не би бил нарушен, но вицепремиерът Валери Симеонов е категорично против.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране