05.10.2015 | 15:51
Борисов се уплашил от 20 мотористи
Стотици хиляди левове се харчат за лечението на пострадалите при катастрофи

Аз съм категоричен противник на идеи, манифестирани от КАТ, като криминализиране на автогонките, заяви Сотир Цацаров. Борисов се уплашил от 20 мотора на пътя. По-рано днес от Пътна полиция обявиха, че подготвят проект, който предвижда криминализиране на шофирането с превишение от 60 км/ч. и автогонките, като се въведе и отнемането на автомобила при тежки нарушения.

Според главния прокурор обаче при гонките са достатъчни два полицейски патрула, но на правилното място. “Ако гонките бъдат криминализирани, по тази логика престъпление ще е и карането на каруци на места, където това е забранено, това е безумие”, коментира той и допълни, че по този начин Наказателният кодекс би станал от 700 на 800 члена.

Според Цацаров трябва да се търси разумен баланс, а бързите принудителни мерки биха постигнали най-добър ефект – например свалянето на номера на автомобилите, спирането им от движение или бързото събиране на глоби.  Главният прокурор подчерта, че сегашният Закон за административните нарушения е писан в друго време, в което глобите са се плащали съзнателно.

Борисов се уплашил от 20 мотористи

Междувременно премиерът Бойко Борисов, който миналата седмица върна проекта на МВР с искане за още по-сериозни санкции за нарушителите, отново коментира темата пред журналисти и настоя за бързи съдебни решения.  Колкото повече престъплението се отделя от наказанието, то или го няма, или бива забравено, заяви Бойко Борисов и подчерта, че всеки нарушител трябва да минава през дежурен съдия в рамките на 24 часа. По думите му така няма да има и съмнения за полицейски произвол.

Той даде пример как онзи ден, когато се прибирал от Габрово, около 20 мотористи изпреварвали автомобила му. Премиерът дори помолил НСО да спрат и да изчакат мотористите да преминат.  “Караха с над 200 всичките, безобразно, така изпреварваха колите, просто ме хвана страх да не се ударят някъде и да ми направят скандал”, разказа лидерът на ГЕРБ.

Борисов бе категоричен, че в случай като този, ако имаше такова изискване в закона, щяха да им бъдат взети моторите. Той изтъкна, че стотици хиляди левове се харчат за лечението им в случай, че ако се ударят, оцелеят. Затова поставя въпроса дали трябва всички граждани да плащаме “за тази глупост”.   От началото на тази година при катастрофи са загинали 526 души или с 20 повече за същия период на миналата година, и са ранени 6814, което с 214 повече от 2014 г.  Вчера пил шофьор без книжка уби 3-годишно дете на улица в Сливен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране