19.12.2016 | 0:01
Борисов се върти като пумпал за третия мандат
От ДСБ заплашиха, при сделка за ново правителство в този парламент, те ще напуснат парламентарната група на Реформаторския блок

В рамките само на три дни ГЕРБ промени три пъти позицията за възможностите за съставяне на кабинет за мандата на РБ. Поредната врътка в мнението на партията вчера бе направена от Цветан Цветанов, който заяви, че ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандат на Реформаторския блок.

Според него министрите и министър-председателят ще бъдат допълнително уточнявани. Цветанов изрази позицията, че се полагат максимални усилия да се изчистят различията между ГЕРБ, РБ и ПФ, за да може да се консолидират около правителство, което да продължи политиката, която са правили в продължение на две години.

„Сами разбирате, че ние не възприемаме управлението като някаква привилегия или като някакво удоволствие. Затова се отнасяме изключително сериозно, защото за нас управлението е отговорност“, коментира Цветанов. ГЕРБ намирали конструктивен диалог с ПФ, стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията.

Само ден по-рано – в събота по обяд, министър-председателят в оставка Бойко Борисов бе категоричен, че няма да приеме такова правителство. „Считам, че не е редно. Кое ви кара да си мислите, че ще съставям извън мандата на ГЕРБ кабинет?“, попита Борисов. На въпрос дали ще приеме да бъде служебен премиер, Борисов отговори, че не му е интересно да мисли по този въпрос. „Ако се направи правителство сега, ние сме длъжни да им отговорим с това, което сме подписали в споразумението. Премиерът и министрите трябва да са техни,“ допълни той.

„Ще си поръчам една „Лада Нива“ отсега, защото знам, че няма по-подготвен от мен и ГЕРБ да управлява. Ние ще си седим и ще чакаме, ако народът поиска, покаже, че има нужда от нас, ще се върнем,“ посочи в събота Борисов.

В четвъртък вечерта от Брюксел премиерът в оставка допусна възможността за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент с мандата на Реформаторския блок. Той обясни, че тази опция трябва да се обмисли заради усложнената международна ситуация и необходимостта да се пише нов Изборен кодекс след резултатите от референдума. „Дали ще оставим тези министри, дали други, ще се намери вариант“, коментира още Борисов.

Междувременно следобед от ДСБ заплашиха, при сделка за ново правителство в този парламент, те ще напуснат Парламентарната група на Реформаторския блок. „Всяка договорка за „трикаджийско“ правителство между Кунева, Лукарски, Бойко Борисов, националисти и всякакви „златни пръсти“ като Волен Сидеров ни отдалечава от целта за Нова българска република, в която всеки да има свободата да успява, парите да остават при хората, които са ги изработили, а законът да важи за всички“, се посочва в резолюция, приета на Изпълнителния съвет на ДСБ, проведен през уикенда във Варна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране