16.12.2016 | 23:01
Борисов се врътна пак, пазари нов кабинет
ГЕРБ били готови да удовлетворят исканията на Патриотичния фронт

Премиерът в оставка Бойко Борисов за пореден път се отметна от отказа си да участва в нов кабинет с мандата на РБ в това Народно събрание. По информация на медии той щял да представи в сряда в парламента структурата и състава на третия кабинет, който ще оглави. По всяка вероятност вицепремиер и министър на отбраната ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, прогнозират депутати. В кабинета засега нямали място Николай Ненчев и Меглена Кунева. Със сигурност в него ще влязат сегашните министри в оставка Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Божидар Лукарски, Ивайло Московски и Вежди Рашидов.

Обратът в поведението на Борисов дойде след разговорите му с лидери на ЕНП по време на срещата на върха в Брюксел. След нея той призна, че е готов да остане премиер, ако има промяна в изборните правила и бъде приета мажоритарната система. На Борисов му било обяснено, че оставката на правитилството е грешка. От ЕНП били категорични, че съставянето на кабинет в рамките на този парламент ще спре възхода на БСП и на Румен Радев. Интригата е с колко гласа ще мине новото правителство.

От РБ обясняваха, че 135-150 депутати ще го подкрепят. Веднага след като долетя от Брюксел, Борисов започнал разговори с партньорите от досегашното мнозинство в опит за съставяне на кабинет. Първият разговор бил с “Обединени патриоти”, в който са участвали Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Той приключил с уверението на Борисов, че “пари за пенсии ще се намерят”.

В следобедните часове започна среща ПФ-РБ в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева. Там бил и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който закъсня с близо час за насрочено изявление в НС. Той не потвърди официално, но обобщи, че от водените до момента разговори шансовете за сформиране на кабинет са вече над 20%. Той уточни, че не са водени преговори за министри в бъдещия кабинет, потвърди, че най-достойният и най-авторитетният за премиер е Борисов. На въпрос защо все пак ГЕРБ не са ползвали възможността да сформират кабинет с техен мандат, а сега решават да го правят с друг, Цветанов отговори, че когато минава време, излизат и други неща, а и в началото е имало повече емоция. Подаването на оставката беше задължителен морален акт, каза той. За това дали патриотите са склонни на отстъпки от исканията си Цветанов заяви, че през тези две години ПФ и ГЕРБ водят разговори въпреки различията си и имат “добри резултати, които са постигнали от съвместното си управление”.

В общия хор се включи и лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка, която заяви: “Борисов е прав, следващите избори трябва да са мажоритарни, както поискаха хората”. По-късно Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров от “Обединени патриоти”, Найден Зеленогорски и Борислав Великов от РБ, Румен Христов от СДС, Цветан Цветанов и Цвета Караянчева от ГЕРБ се събраха в кабинета на парламентарния шеф.

След разговора единствено Зеленогорски призна, че има пълен разнобой между мненията на ГЕРБ и РБ. Реформатори и патриоти сме категорично против мажоритарни избори, съобщи той. От СДС обаче са оптимисти. Сигналите, които дойдоха от премиера Борисов, дават по-голям шанс за съставяне на правителство, коментира Костадин Марков от СДС. И съпартиецът му Румен Христов  изрази надежда “държавните интереси да надделеят”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране