01.03.2018 | 20:04
Борисов сит, Гинка цяла, българите прецакани
Държавата реши да придобие контрол върху активите на ЧЕЗ у нас и да стане съдружник с фирмата, която искаше да изхвърли от сделката

Хаосът около продажбата на седемте български поделения на ЧЕЗ на скромната фирма “Инерком” се задълбочи, финалът му не се вижда, но е сигурно, че ще струва скъпо на всички българи. След като почти седмица твърдеше, че държавата не може да се намеси в сделка между две частни фирми, и след като в сряда беше шокиран кой стои зад избрания вече купувач и се зарече да направи всичко възможно, за да попречи на продажбата, премиерът Бойко Борисов за пореден път преобърна позицията си. Той предложи държавата да стане съдружник с “Инерком” или направо да изкупи всички активи на ЧЕЗ у нас.

Премиерът най-напред е опитал да прокара идеята си чрез чешкия си колега Андрей Бабиш. В сряда вечерта му се обадил с молба за съдействие за разговори с ръководството на ЧЕЗ, в случай че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. Чешкият премиер обаче му обърнал внимание, че договорите вече са подписани.

Затова се наложи Борисов да преговаря със собственичката на “Инерком – България” Гинка Върбакова, от която бурно се възмущаваше ден по-рано. Дамата бе привикана в Министерския съвет за разговор с премиера и част от министрите. “Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на сделката за ЧЕЗ. Водихме разговори, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията, която ще придобием”, каза след срещата Върбакова. Притесненията на Борисов били как ще се гарантира сигурността на крайния потребител. “Ако това ще успокои крайните потребители, да, склонна съм държавата да има участие в сделката, склонна съм да прехвърля договора си, стига продавачът да е съгласен”, заяви Върбакова. И допълни, че заминава за Чехия, за да запознае продавача с обстановката и да води разговори за промени в подписания предварителен договор.

По време на изявлението си в Министерския съвет собственичката на “Инерком” бе придружавана от вицепремиера Томислав Дончев и от финансовия министър Владислав Горанов. Какво ще бъде евентуалното участие на държавата и как то ще бъде финансирано, не се разбра. Горанов обясни, че разговорите са на твърде предварителен етап, но държавата би искала най-малко контролен дял. “Държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Тук говорим за една сделка, подготвяна извън държавата между частни субекти, и сме в деликатна ситуация”, каза още финансовият министър. Възможностите са “Инерком” да купи акциите на ЧЕЗ и след това да ги продаде на държавата или фирмата да бъде директно заместена в сделката, примерно от БЕХ. На изслушването в парламента обаче Върбакова спомена, че в предварителния договор има дългосрочна забрана за прехвърлянето на акциите. Това означава, че ако държавата държи на този вариант, ще трябва да плати и голяма неустойка към и без това високата цена от 320 млн. евро. Вторият вариант е още по-сложен, защото на практика означава процедурата по продажбата на активите на ЧЕЗ да започне отначало.

Не е ясно откъде ще дойдат парите за покупката. Държавните енергийни фирми са в лошо състояние и очевидно ще се наложи бюджетът, т.е. всички българи, да плати за национализацията на ЧЕЗ. “В момента, в който имаме позицията на чешката страна, ще бъдете уведомени”, каза Горанов. Томислав Дончев бе още по-лаконичен: “Всичко е ясно”.

За разлика от предишни дни коментар от страна на премиера нямаше. В неделя пред ГЕРБ-младежи Борисов заяви, “че партията е дясна и остава вярна на философията си, че трябва да насърчава частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите”. В сряда той обяви, че е получил информация от чешкия премиер за участието на български банки и на офшорни фирми в сделката, заподозря заговор за свалянето си и обеща да разнищи “гадовете”. В четвъртък Борисов внезапно пожела да стане партньор с фирма, която му се виждаше съмнителна.

Самата Върбакова рязко смени смирения тон, който използва след срещата с премиера, по време на изслушването си в парламента по-късно през деня. “В последните седмици вие сте свидетели, а ние – потърпевши от безпрецедентната и яростна кампания, насочена срещу една коректна и изрядна пред държавата българска компания, каквато е нашата. Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законосъобразна сделка, и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания. Яростното политизиране на продажбата на дружествата, притежавани от ЧЕЗ в България, достигна до степен на сатанизиране”, заяви тя на съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол над службите за сигурност, четейки предварително написан текст. Дали това означава, че тя е променила намерението си да приеме държавата като съдружник, ще стане ясно в близките дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране