04.05.2020 | 19:37
Борисов въвежда “санитарно извънредно положение”, не искал да ни стресира
Ще бъдде внесен закон в Народното събрание

В Министерския съвет се проведе  брифинг след извънредно видеоконферентно заседание на правителството. Очаква се да бъде представен проектозаконът, с който ще се отмени извънредното положение и ще продължи действието на различни здравни, икономически и социални мерки.

По думите на премиера Бойко Борисов изразът “извънредно положение” създава допълнителен стрес, затова проектът на закон може да бъде окачествен като “санитарно извънредно положение”. Той ще продължи действието на различни приети и работещи мерки, които предвиждат права. “Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерки. Куп неща, които със сигурност след 13 май ще останат. Но да останат в общ закон”, коментира той.

Всички ограничения, които ще съпътстват ежедневието на гражданите, ще се регулират на база на препоръки на Националния оперативен щаб, по Закона за здравето и със заповеди на министъра на здравеопазването. След като бъде одобрен от правителството, проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание. Очаква се парламентът да се събере и да заседава още тази седмица, за да гласува новата законодателна рамка, с която автоматично да бъде отменено извънредното положение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране