02.01.2016 | 10:06
Божидар Димитров: Разкриването на Местан като агент на Турция е най-големият успех за разузнаването ни
За да влезе пак в парламента, за неговата партия трябва да гласуват най-малко 140 000 идиоти
Божидар Димитров
Стандарт

Отцепническите пируети на Лютви Местан в ДПС създадоха основателни съмнения, че проваленият бивш лидер на движението готви опасен за националните интереси проект. Едва ли има по-добър събеседник по темата от историкът ни и директор на НИМ професор Божидар Димитров.

– Г-н Димитров, има ли опасност от създаване на ислямистка партия покрай отцепването на Лютви Местан от ДПС ?

– До известна степен да, тъй като в редиците на отцепниците е и Хафъзов, за когото отдавна съм си извадил извод от речите му в Народното събрание, че е един завършин джихадист. Но пък се чудех как се работи съвместно с Местан, който е прекалено светски човек. Познавайки нравите в Народното събрание, мисля че Местан дори и да влезе в него, което също е един проблем, тъй като за неговата партия трябва да гласуват поне 140 000 души, а толкова идиоти няма дори сред турците и циганите, но пък сред българите има, в Народното събрание ще стане нетърпимо за него. Всички ще му викат турския шпионин и ще го призовават да напусне. Известно е, че българските разузнавачи и контраразузнавачи бяха прогонени от Народното събрание само заради принадлежността към ДС. Освен това за ислямисти в България няма почва. Турците са главният електорат на ДПС, а тя е твърде светски настроена, тъй като са били 500 г под „българско робство” и са се научили също като нас да бъдат умерени, спокойни, толерантни и дори да имат по една жена.

– Виждате ли дългата ръка на Ердоган в действията на Местан ?

– Естествено, всичко което е правил Местан, го прави под диктовката на турското правителство. Това обаче е един голям провал за него и до известна степен съм горд, че той е разкрит именно от българското контраразузнаване и че все още сме държава и имаме разузнаване и контраразузнаване. Не знам точно кое от действията на нашата агентура в Анкара е допринесло, но това е най-големият успех за българското разузнаване.

1 коментар

  1. Иво Ивов каза:

    Алоу! Какво се прави с агентите на чужди държави, иницииращи сепаратизъм?
    Подсказвам-какво гласи социалистическия Наказателен Кодекс за такива случаи?
    Смърт? Доживотен? Тоя що не е в затвора вече?
    А Доган, който през 1992 г изнася в турското посолство имената на над 1300 български агенти в Турция, и други секретни документи? С него какво направиха? В затвора ли е за национално предателство? На бесилото ли отиде? Като намя закони нЕма да има и дАржава! Доган навместо в затвора, го направиха собственик на 1/3 от България! Е затова и други ще искат да ни предават!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране