15.06.2016 | 16:40
Брюксел все пак е спрял плащания
Сумите са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии, казват от Комисията

По повод дискусията за спрените евросредства по Програмата за развитие на селските райони от българското представителство на Европейската комисия разпространи следното изявление.

Публикуваме го в пълен размер:

Изявление на говорител на Европейската комисия във връзка с Програмата за развитие на селските райони:

Във връзка с постъпили запитвания в Европейската комисия от редица български медии от отношение на актуалното състояние на Програмата за развитие на селските райони говорителят на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио направи следното изявление: “Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове.

Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани.

Плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап.

В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура.

Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура.

Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии.”

От няколко дни лидерката на БСП Корнелия Нинова твърди, че става въпрос за 1,1 млрд. лв., отпуснати за земеделски проекти по Програмата за развитие на селските райони. Тя и някои медии цитираха “кърваво писмо” от Брюксел, което вещае спиране на средствата по предишния програмен период – 2007-2013 г., поради нарушения. Тази сутрин по въпроса в парламента дори се развихри разгорещена дискусия.

По-късно през деня обаче социалистите размислиха и обявиха, че няма спрени еврофондове, но опасността това да се случи оставала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране