20.05.2018 | 14:35
БСП: Борисов ревнува, че Путин покани Радев

Премиерът Бойко Борисов отново се загрижи за мира на Балканите. “Ако нещо се случи, Русия и Турция, както и САЩ, няма да се поколебаят да се намесят”, казва той и добавя специално че, “Русия без колебание ще изпрати изтребителите”. Зам.-председателят на БСП Деница Златева заяви, че премиерът ревнува от Румен Радев, защото не той, а президентът е поканен в Москва и ще се срещне с Владимир Путин. Ситуацията с политиката към Кремъл заприлича на детската игра “Бързи, смели, сръчни”.

Българският премиер настоява, че стабилността и мирът на Балканите “са много крехки” и че Европейският съюз не бива да оставя геополитически вакуум. “Ако нещо се случи на Балканите, Русия и Турция, както и САЩ, няма да се поколебаят да се намесят”, казва той и добавя специално че, “Русия без колебание ще изпрати изтребителите”. Това разказва изданието Euobserver от София, където в петък сутринта министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с група журналисти в Национални дворец на културата. Описвайки геополитическата ситуация той твърди, че газови проекти, “ще имат въздържаща сила” спрямо дестабилизация от външни фактори и че “Русия, Европа и САЩ ще имат дялове тук”.

Той подкрепя разширяването на Европейския съюз на Балканите, но и признава, че ЕС си има “мното строги правила” по въпроса, поради което страните от района не могат да очакват бърз напредък.

“Не съм най-добрият дипломат”, казва още импозантният български премиер, допълва изданието, но понякога му се налага да използва уменията си да ръководи българското европредседателство. Той определя като успех току що приключилата среща на върха, която нарича “емоционална и важна за Западните Балкани.

Борисов описва, че “до вчера лидерите дори не се познаваха много добре” и че по време на дискусиите имало “много емоционална” размяна на думи между френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте, от една страна, и албанския премиер Еди Рама, от друга. В разговора били отправени критики за това как Албания се бори с организираната престъпност и корупцията, поради което е притеснително сега да се започват преговори със страната за членство.

По повод усилията на ЕС на срещата на върха след месец да има напредък по единната политика за миграцията, Борисов казва, че са нужни “повече от въображаеми фрази и метафорично говорене”. Според него България дава пример “без да вдигаме много шум какво правим, за разлика от моя колега Орбан”. Нашата гранична ограда “е по-модерна и може би дори по-висока от тази на Орбан”, допълва той. “Демонстрирахме, че когато има политическа воля и добра организация, границата може да се защитава добре”, казва Борисов без да е споменато от Euobserver дари е споменал и заслугите на Турция.

В разговора премиерът отива още по-далеч като дава съвети на Гърция и Италия. “Ако могат да постигнат същите успехи, гарантирам ви, че незабавно ще постигнем споразумение по Дъблинския регламент и всички веднага ще подпишат споразумение”. Той настоява, че Атина и Рим “са длъжни да постъпят така”, защото “потокът от имигранти (през двете страни) продължава да тревожи колегите в Европа”.

След това Борисов предлага да се вземе за пример моделът в САЩ , Канада и Австралия. “Ако подкрепим някои от идеите, които предложих – за много солиден контрол на границата, мисля, че колегите от Вишеградската четворка ще бъдат убедени.” Той казва, че преди да се съгласят на схема за вътрешно разместване на вече одобрени бежанци, “трябва да знаем какви са разходите”. “Единственият начин (да има съгласие за реформа) е да се гарантира, че никога няма да се повтори това, което видяхме в миналото.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране