22.12.2017 | 0:01
БСП даде бюджета на Конституционния съд
Гласуването три пъти на един и същи текст е недопустимо според основния закон, категорични са социалистите

Депутати от ПГ “БСП за България” внесоха вчера в КС искане за установяване на противоконституционност на процедурата по приемането на бюджета за догодина. Става дума за чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. “Субсидии и други текущи трансфери” и засяга средствата за ремонт на “Св. Александър Невски” и Зографския манастир. Точката от бюджета беше прегласувана няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жалбата е подписана от 65 народни представители.

Социалистите смятат, че е нарушен чл. 88 от Конституцията, където ясно е казано, че закон се приема на две четения.

“Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебатите и процедурата по приемане на бюджета, с аргумента, че видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушавало финансовата рамка, зададена предварително от МС. България е парламентарна република. Държавният бюджет се приема от парламента по предложение на правителството. Искаме да осмислим и изпълним със съдържание процедурата по обсъждане и приемане на бюджета”, заяви зам.-председателят на ПГ Жельо Бойчев.

“Имаше нарушения на законодателната процедура. Депутатите гласуваха два пъти предложението на Васил Антонов за отпускането на 1,1 млн. лв. на манастира в Атон и за “Св. Александър Невски”. Управляващите погазиха и конституцията, и правилника, и гласуваха трети път, като изключиха предложението на Антонов. Това е погазване на правовата държава, на законодателната инициатива и възможност на депутатите да правят предложения между първо и второ четене. В крайна сметка живеем в една парламентарна република, а не премиерска”, припомни Филип Попов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране