28.06.2018 | 17:04
БСП дава на прокурор шефа на КЕВР

Сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов внасят от БСП. Сигналът ще е за престъпление по служба. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

От левицата са категорични, че Иванов се опитва да прикрие задкулисието на сделката между ЧЕЗ и “Инерком”.  Утре внасяме в парламента предложение за освобождаване на Иван Иванов от длъжността му, обяви още Нинова. Председателят на КЕВР се гласува от парламента и затова проекторешението му за освобождаване също трябва да бъде гласувано от депутатите.

Господин Иванов не само тежко нарушава задълженията си, но отказва да ги изпълнява, категорични са от левицата. Част от задълженията на КЕВР са именно да се произнесе по сделката между ЧЕЗ и Гинка Върбакова. Регулаторът отказва това, тоест отказва да си свърши задълженията. Затова настояваме за разследване от главния прокурор за длъжностни престъпления. Корнелия Нинова припомни днешната ситуация в парламента, когато Иван Иванов обясни, че КЕВР няма да уважи подписката от 200 000 подписа, с която БСП поиска разследване и спиране на продажбата на енергийното дружество.

Според Наказателния кодекс длъжностно лице се наказва до 5 години – основание е днешното му изказване в парламента, с което той отказва да изпълни закона КЕВР да разглежда продажба на дялове и акции на енергийни дружества с държавно участие, уточни лидерът ан БСП. Въпреки специалното изменение в закона, Иванов каза пред целия парламент – “ние няма да го изпълним, защото законът е лош”, допълни Нинова. Тя не се съгласи, че законът не залага критерии, което послужи като оправдание на шефа на КЕВР. Ако трябва, Министерски съвет да приеме подзаконов нормативен акт, но да кажеш няма да изпълнявам закона, защото е лош, е опит да прикрие Гинка Върбакова и някой друг, смята лидерът на левицата.

Толкова ли е голяма цената на това задкулисие, попита Нинова. Според нея действията на шефа на КЕВР целят именно да се прикрие това задкулисие. Сделката тихомълком си върви, а на 1 юли – нови цени. Комисията за защита на конкуренцията започва процедура по оценка на сделката. Питаме има ли връзка между тези неща. Става въпрос за националната сигурност и за непосилни цени за всички български граждани. Затова категорично заявявам, че БСП няма да оставим тази тема, подчерта Корнелия Нинова. Тя припомни и скандалните откази на банки и държавни институции да предоставят информация около сделката.

Цинично бе изказването днес на Иван Иванов, че подписите на 200 000 българи не означават нищо за КЕВР. Искаме той да си понесе отговорността за това което направи и за опита да прикрие сделката по ЧЕЗ, категорична бе Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране