22.01.2015 | 14:01
БСП и „Атака“ отсвириха ДПС за вота на недоверие към кабинета
РБ посочи д-р Москов като успешен министър, а БСП обяви, че вотът на ДПС е неаргументиран

Изненадващо Реформаторският блок и БСП се оказаха в един отбор, след като стана ясно, че няма да подкрепи първия вот на недоверие към правителството, който внесе ДПС, след като стана ясно, че министър Москов няма да подаде оставка. Това се разбра от официалната позиция, с която излязоха Реформаторите днес и решението на парламентарната група на столетницата.

Според РБ  д-р Москов е един от най-успешните здравни министри.

Зад атаките срещу Петър Москов, който е един от най-успешните министри в правителството, стои опитът на ДПС да запази статуквото и да попречи на промените в здравеопазването. Ние категорично подкрепяме смелите и професионални действия на министър Москов и неговия екип и сме убедени, че след много години на безпътица в българското здравеопазване ще имаме добри резултати. Това заяви Найден Зеленогорски на брифинг в парламента, организиран от Реформаторския блок.

„Факт е, че има много нападения над лекари в България и на това трябва да бъде сложен край. Що се отнася до разминаването между цифрите, изнесени от министър Москов и тези от ДПС, това означава, че сигналите са предоставени от различни източници. Освен това не всички пострадали екипи подават сигнали за инцидентите с тях. Не искам да правя драма от това“, посочи още реформаторът.

„Когато колегите от ДПС атакуват Реформаторския блок и колегите от Патриотичния фронт, нека се опитат да избягат от опита зад всяка дума да се гради политическа конструкция и да се изваждат политически дивиденти. Ние не сме склонни да престъпим цивилизационни ценности. Нашият избор сме го направили преди 25 години и не смятаме, че нарушаваме конституционните права на българските граждани“, каза още Зеленогорски. На въпрос на репортера на БЛИЦ Ива Николова не се ли притеснява от вота на недоверие, иницииран от ДПС, той отговори, че няма подобни притеснения.

Решението БСП да не подкрепи вота на ДПС за оставката на министър Москов е взето на заседание на парламентарната група. Предложението за отказ е било на Михаил Миков. Представените от него аргументи сочат, че в мотивите на ДПС няма и ред за здравната политика, а недоволството на Лютви Местан е основано единствено върху изказване на министър Петър Москов. Тезата на Миков била приета единодушно от депутатите, които дружно изръкопляскали.

След БСП, и парламентарната група на Атака отказа да даде подписите си за искания вот на недоверие. „Темата, която се повдигаше за медицнските работници и нападението срещу тях, ние сме я повдигали много отдавна. Направихме и законодателни промени, с което се криминализират тези нападения. Сега тук, да участваме в някакви игри на ДПС, няма как да стане, чисто политически, коментира пред медиите в парламента Николай Александров.  Той посъветва ДПС да изпрати доброволци в Спешните центрове, за да видят какво е положението, щом не се доверяват на статистиката, която е изнесъл министър Петър Москов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране