05.07.2016 | 18:45
БСП иска общ кандидат-президент с АБВ, но не Първанов и Калфин
В събота БСП започва разговори за кандидатпрезидентска двойка първо с малките партии от коалицията "БСП Лява България",

Половината социалисти искат БСП да се яви на президентските избори през есента с обща кандидатура с партията на Георги Първанов АБВ. Това показва вътрешнопартийният референдум, в който миналата седмица участваха 72 382 членове на столетницата.

Общо 37 596 от участвалите в допитването заявяват, че искат общо явяване на двете партии. Това реално са 52% от гласувалите в референдума, но близо 1/3 от всички членове на партията, които са малко над 100 хил. души.

„Общите кандидати на левицата обаче не могат да бъдат Георги Първанов или Ивайло Калфин“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова днес, но уточни, че в допитването не е имало въпроси за профила и имената на кандидатпрезидентската двойка. Тя каза още, че след като резултатите като цяло сочат, че 72% от гласувалите искат столетницата да се яви в коалиция с други партии на президентския вот, това значи, че „партията е за обединение на левицата“ и „ни е даден мандат за преговори“.

В събота БСП започва разговори за кандидатпрезидентска двойка първо с малките партии от коалицията „БСП Лява България“, за което настояват 84% от участвалите в допитването. Другата седмица на срещи ще бъдат поканени и представители на АБВ и на партията на Татяна Дончева „Движение 21“. За обща кандидатура с втората формация са гласували 49 на сто от социалистите.
Разговорите ще бъдат в парламента и ще продължат и с партии, обединение с които са поискали по-малко социалисти.

Едва 23% от членовете на БСП искат партията да се яви самостоятелно на президентския вот, а 0,56% от тях – столетницата да подкрепи кандидатурата на друга партия. Желаещите обща коалиция с „други партии в лявото пространство“ са 37%, с ВМРО са 36%, с „Атака“ – 32 на сто, с Националния фронт за спасение на България – 23%, а с ДПС искат да се коалират 13%. „На този етап няма да се водят разговори с ДПС“, заяви още Корнелия Нинова.

Нагласите в партията са кандидатпрезидентската двойка на левицата да бъде обявена най-късно на 31 август. Първо обаче ще се водят разговори с другите партии не за конкретни имена, а – за платформа и политики. В същото време обаче партийните организации на БСП ще провеждат своите конфенеции за номинации на кандидатпрезидентска двойка.

От думите на Нинова се разбра, че левият кандидат за президент трябва да бъде патриот, да защитава националния интерес на международната сцена „и на Изток, и на Запад“, а във вътрешнополитически план – да е социално ориентиран президент, който се грижи по равно за всички български граждани и проявява социална чувствителност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране