10.09.2015 | 21:38
БСП изключи Кадиев от парламентарната група
Ако заемел второто място в кметската надпревара, той щял да напусне НС, засега остава независим депутат

ПГ на БСП изключи единодушно от редиците си Георги Кадиев, който в понеделник обяви, че ще се яви на кметските избори в София като независим кандидат или подкрепен от широка коалиция от партии. Това стана вчера с гласовете на 37 от присъстващите 38 депутати.

Самият Кадиев не се включи в тайния вот с аргумента, че решението е ясно, а бъдещият омбудсман Мая Манолова не присъстваше на заседанието на НС. Още преди да стане ясен резултатът от гласуването, Кадиев обяви пред журналисти, че на местния вот на 25 октомври ще се цели към второто място. “На ГЕРБ не правя услуга. Ще взема гласове, които никой друг не може да вземе. Надявам се да привлека хора, които иначе не биха гласували. Единствената ми мотивация да стана кандидат за кмет е нещо хубаво да се случи в София. Нормалните хора не се интересуват на коя партия или група съм член, ако се роди дори една добра идея, спре се дори една корупционна сделка, незаконен строеж, ще бъда доволен”, поясни Кадиев.

Не ми е фиксидея да остана в парламента, защото съм го напускал вече, припомни той. “Хората с преференции гласуваха за мен, за да съм различен. Нека да ме изключат. Не искам да бъда причината за провали. Не искам да се оправдават с мен. Ако има провал на БСП в столицата, то ще е по вина на ръководството на софийската организация и абсолютното бездействие, което цари там”, отбеляза Кадиев. Той обяви, че става независим депутат и ще заеме мястото до колежката си Анна Баракова. Кадиев явно е забравил позицията си от 5 юни т.г., когато съобщи, че е готов да напусне парламента, ако ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ го изключи от състава си заради внесения от него закон, с който се предлагаше да се разреши предизборна агитация на майчин език. Тогава два гласа не стигнаха на социалистите да го изключат. При тайното гласуване от 38 депутати 24 бяха “за”, което е под необходимите 2/3 от гласовете. За да мине решението, бяха нужни 26 гласа.

Дали ще имам собствена листа за общински съветници, ще зависи от формата, в който ще се явя на вота – независим или подкрепен от коалиция, уточни Кадиев. Той обвини Градския съвет на БСП в София, че е номенклатурна организация, която избира този, който е удобен, или този, за който са решили трима души. “Как да спечеля доверието му, като съм трън в петата му? Те обичат послушни хора, аз не съм такъв”, обясни Кадиев. Той не отговори категорично на въпрос на медиите дали ще прави нова политическа сила, каза, че всичко зависи от резултата, който ще получи на изборите, но увери, че няма да става член на друга партия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране