13.05.2016 | 21:55
БСП се сдоби с дон(я) Корлеонe
Апаратът предаде Миков, гледайки накъде духа новият вятър
Илияна Христова

Успехът на Корнелия Нинова на поста за лидер на БСП бе предизвестен, след като всички вътрешни врагове на Михаил Миков застанаха зад нея. Подмолно я подкрепи и Сергей Станишев, както и външните „приятели” на партията – Георги Първанов и Бойко Борисов. Нефелният Миков нямаше шанс срещу такъв отбор.

Биографията на Корнелия Нинова е като приказката за разтропано селско момиче, което съблича фустата, купува си костюм и с много постоянство превзема държавните върхове.

Тя расте в кариерата с политически протекции, но политическият цвят няма значение, както и личният й имидж. Родена е на 16 януари 1969 г. във врачанското  село Крушовица, завършва право и едва на 26 години е юрисконсулт на Столична община. На 28 години става адвокат на БТК, а няколко месеца по-късно – изпълнителен директор на „Техноимпекс” АД. На власт по това време е Иван Костов и повече от ясно е, че СДС е ракета носител за тази успяла млада жена.

През 2003 г. обаче влиза в БСП и при тройната коалиция вече  е зам.-министър на икономиката. Задържа се на поста 2 години, защото скандалът с фирма „Фронтиер” стига до нея и тя е принудена да си тръгне. Оставка тогава хвърля и началникът й Румен Овчаров, който всъщност я открива за партията и трасира червеното й бъдеще. Нинова никога не е била харизматична, но е доста прагматична. За времето на престоя си в БСП успя да тропне доста хорца с червените бабички, поради което синият й период бързо бе забравен. За делегатите на социалистическия конгрес пък биографията й нямаше никакво значение – те са буквално пощурели за власт, затова подкрепиха този, който им я обещава най-бързо.

Както често се случва, най-верните предадоха лидера, т.е. Миков бе саботиран от апарата си, надушил накъде духа вятърът.  Зад Нинова застанаха Георги Гергов, Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Румен Овчаров… На практика това е същата олигархия, която няма защо да воюва с ГЕРБ и АБВ, тъй като бизнесът им е общ – Овчаров например е представител на държавата в „Лукойл” и при Борисов, а връзките на Гергов са всеизвестни. Миков, който не искаше да влиза в колаборации, бе неудобен и задкулисието си сложи Нинова.

„Доня Корлеоне”, както вече я наричат в партията, организира мощна предизборна кампания сред структурите в страната, раздаде серия интервюта (представена позитивно, което никога не е безплатно), а посланията бяха, че няма против съюзи с АБВ и ГЕРБ.  Неслучайно ден след избора си Нинова се появи публично редом до Първанов по време на честването на 9 май (нещо немислимо при Миков). Още по-логично на другия ден АБВ напусна управляващата коалиция. Дали е заради бъдещ съюз между БСП и АБВ на президентския вот, или тройна завера с Борисов, която цели парламентарно мнозинство в следващ парламент, предстои да разберем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране