28.11.2017 | 0:01
БСП започва кампания срещу антируските санкции
Поддръжниците на инициативата настояват отпадането на санкциите да влезе в дневния ред на българското председателство на ЕС

Национална кампания за снемане на санкциите срещу Русия възнамерява да организира БСП. Това съобщи вчера зам.-шефът на лявата парламентарна група Георги Свиленски пред Канал 3. Поддръжниците на инициативата настояват отпадането на санкциите да влезе в дневния ред на българското председателство на ЕС, което започва от 1 януари 2018 г. Премиерът Бойко Борисов вече пое ангажимента да повдигне темата пред европейските партньори на България.

БСП периодично засяга въпроса, включително и в парламента. Вътре в партията обаче инициативата, за която съобщи Свиленски, не се приема еднозначно. Причината е, че сред главните радетели за организиране на национална подписка срещу санкциите е лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов. А той е един от най-ярките вътрешнопартийни опоненти на лидера Корнелия Нинова. На 19 ноември, когато се проведе последният пленум на БСП, хората на Гергов предложиха въпросът за кампанията да бъде поставен на обсъждане. Мнозинството, което стои зад Нинова, обаче се е въздържало при гласуването. Самата Нинова обещала на темата да бъде посветен отделен пленум.

Междувременно се появиха информации, че лидерката на БСП е попречила на трима соцдепутати – Елена Йончева, Тома Томов и Иво Христов, да заминат за анексирания към Русия Крим. Те били поканени да участват на “Международна конференция на приятелите на Крим”. Сред социалистите се говорело, че Нинова не желаела да получава обвинения в антиевропейски настроения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране