26.08.2015 | 9:24
Букмейкърите определиха Мъри за фаворит в Кипър
В Казахстан обявиха реванша с АПОЕЛ за „мач на годината”

Световните букмейкъри определиха казахстанския „Астана”, воден от българския треньор Станимир Стоилов, за фаворит в реванша с кипърския АПОЕЛ от плейофите на шампионската лига. Ако успее да запази аванса си от 1:0 отпреди седмица, „Астана” ще бъде първият местен тим, който ще играе в групите на най-престижния европейски турнир. Станимир Стоилов пък ще влезе в залата на славата на европейския футбол, като влезе в групите с втори отбор след „Левски”.

Според букмейкърите, единственото предимство на АПОЕЛ е домакинската публика. Никога досега „Астана” не е играла в такава враждебна обстановка, пише местната преса. Тимът ще трябва да се защитава под непрекъснатите освирквания на феновете на АПОЕЛ. През уикенда кипърският тим разгроми „Ермис” с 5:1 в първенството и натрупа сериозно самочувствие. Това обаче бе първи мач в шампионата и резултатът не би трябвало да плаши тима от Казахстан. „Астана” пък не игра през седмицата, след като мачът с „Атирау” бе отложен именно заради реванша с АПОЕЛ. Двубоят ще се играе в края на октомври. Така футболистите получиха допълнително време за подготовка и освежаване преди „мача на годината” за казахстанския футбол.

Статистиката е изцяло в полза на „Астана”, въпреки че това е първи сблъсък между отбори от двете страни в европейските турнири. В последните си 13 гостувания във всички турнири „Астана” е губил само два пъти. В тях тимът е допуснал също в два двубоя повече от един гол. Така букмейкърите определят шансовете за загуба на „Астана” на по-малко от 50 процента. При това в тях влизат загуби с резултат 1:2, 2:3 и т.н., които напълно устройват гостите. В осем от последните си десет мача тимът на Станимир Стоилов е допускал голове, което кара букмейкърите да смятат, че защитата задължително ще допусне гол на стадиона на АПОЕЛ, но той няма да се окаже решаващ за крайния изход на двубоя. Допълнителна увереност в прогнозите за успех на „Астана” идва и от факта, че АПОЕЛ не е печелил последните си 5 домакински мача в европейските турнири.

„Продължавам да твърдя, че АПОЕЛ е фаворит – заяви преди отпътуването за Кипър Станимир Стоилов. – Ние все още нямаме този опит, за да сме сигурни в успеха. Нямам проблеми със състава. Повече ме притеснява обстановката. Познавам добре кипърския футбол и знам как феновете подкрепят отборите си. Моите футболисти не са играли в такава атмосфера и е възможно да се повлияят. Въпреки всичко, ако играем това, което сме набелязали по време на тренировките, ще се класираме в Шампионската лига.”

Феновете на АПОЕЛ наистина готвят истински ад за своите гости. До понеделник вечерта бяха продадени 17 000 билета, като се очаква стадионът да бъде препълнен. Няма никакви индикации, че интересът ще спадне към началото на мача. Освен за мача с тима на Станимир Стоилов, запалянковците на АПОЕЛ се вълнуват и от очаквания трансфер на нападателя на „Ривър Плейт” Фернандо Кавенаги. Той вече е в Лимасол и днес ще бъде на трибуните на стадиона, за да гледа мача с „Астана”. Той бе привлечен от „Ривър Плейт” като свободен агент. „Аз съм тук, за да вкарам много голове – заяви Кавенаги при пристигането си в Кипър. – Това бе дълго пътешествие, но съм сигурен, че ще е за добро. Нямам права да играя в турнирите, но и това ще стане. Надявам се да помогна на АПОЕЛ да постигне много успехи.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране