12.03.2016 | 18:03
Булгар, булгааар!
Само македонците са по-тежки комплексари от нас
Веселин Максимов

Винаги съм знаел, че трябва да се чете, гледа и слуша между редовете. Ето затова ми стана ясно с какво точно е най-известна Мария Шарапова, като гледах репортаж за нейната издънка с допинга. Не че е печелила абсолютно всичко в тениса, не, че е звезда на корта от тринадесетгодишна, не че е мултимилионерка, а с това, че се е търкаляла в кревата със захаросания Гришо. „Бившето гадже на нашия Григор Димитров”, намигаше спортния репортер, мазно ухилен. Сигурно си е мислел, че е върхът на интригата, знам ли, но водещите се оживиха също тъй благоприщевно и закимаха усърдно с глави.

Демек „бе, нашто я е минало, няма какво да ми се фука тая, ето и с допинг я пипнаха”. Уверявам ви, че далеч не за пръв път виждам подобни простотии и панически гледам да се пазя от тях. Даже и с риск да не звуча толкова вървежно и тарикатски. Докато гледах как повече обсъждат някогашната връзка на Шарапова с родната ни тенис звезда, отколкото подробности около забранения препарат, с който стана печално известна, се сетих за нещо, четено много-много отдавна, още в началото на 90-те на миналия век, когато за радост на нас, родните фенове, се бяха нароили много музикални издания.

В едно от тях гордо се мъдреше грамадно заглавие „Пол Стенли – български зет“. За незапознатите – Пол Стенли е вокалистът на КИСС, легенда в рокендрола и истинска звезда, не като нашите мечтатели, които имат претенции поне за откриватели на гама „до мажор”. От материалеца ставаше ясно, че въпросният г-н Стенли имал любовна авантюра с тогава живеещата в Америка и подпискваща в местна банда Соня Васи. Нея пък може да помните като момиче, което танцуваше по телевизията с братя Аргирови, във „Всяка неделя” при Кеворк Кеворкян и Янчо Таков. Всъщност се казва Соня Василева.

Дали това е вярно или така наречената певица си го е сътворила (да не мислите, че пиарът е измислен през 2015 г.) няма как да знаем, но всъщност истината е била доста по-тривиална.
Нашата мома е една от стотиците (а може и да са хиляди)  минали през леглото на Пол и той едва ли тачи като зеницата на окото си техните изпълнения между чаршафите. Но ние да се ударим в гърдите – ето, ще ни става зет.

Хоп, сетих се за още една глупост на Соня Васи – как в друго музикално списание разказваше какъв простак и селинджър бил Слаш, китаристът на „Гънс енд роузес”. Имали уговорка да излизат, тя се изтупала в черна рокля с гол гръб, а той дошъл както си ходи обикновено, с рокерското яке, дънки, кецове и я завел да ядат сандвичи на Макдоналдс. Вярно, че целта на тези тъпи приказки е вдигане на прах около себе си, но се чудя как госпожицата не си даде сметка, че всъщност я описват като задръстена и „не рокендрол” мадама – скочила на Слаш с бална рокля. Пък знае ли човек, може и да е имала съвсем други намерения. Да го прави „български зет номер 2”.

Със сигурност сте чели и чували мантрата на родния комплекс – „втората нация по интелигент-ност след евреите”. Не зная дали е така, но като гледам на какво дередже сме, изпитвам ужасни съмнения. Неотдавна приятел разсъждаваше на глас и от него чух въпроса „Какво означава да живееш на толкова стратегически важно място, красиво място и да си беден? Сигурно трябва да си много тъп.”

Съгласих се напълно с него и скромно добавих „и много продажен”. А и все си мисля, че самото постоянно сравняване с някой съседен или не народ си е жив белег на несравнима глупост.
И друг път съм ви обръщал внимание, че ние по принцип не харесваме никого, и то не просто така, защото ни е несимпатичен, а защото комплексите ни крещят, че ние сме по- по- най- от всички.
Да напомням ли? „Бушмени”, „егеш-мегеш”, „мамалигари”, „византийци”, „резаци”, „сърболяци”, „дрогаджии”, „жабари”, „франсета”, „мангали”, „меки пишки”, „бледолики”…

Не че някои от гореизброените не са наистина за ирония, съмнение, че и за  нещо повече. Имах предвид, че по нищо не се различаваме от едни други комшии, които смятат да строят стометров паметник на Александър Македонски. В момента ги будалкат, че правели грамаден такъв на Батман, понеже бил роден в Прилеп. Те нали твърдят, че Самуил е техен. Луната е тяхна. Открили са огъня, историята, колелото, електричеството, ядрената енергия, топлата вода…

А забравихте ли идеята монумент сто метра да бъде издигнат на Левски? На границата, за да хвърлял сянка в турско. И защо? Ние има с какво да сме горди. Много горди. Размислете и веднага ще ви дойдат наум поне петдесет неща. И никое от тях не е безсмислено дърляне по Фейсбук кой е по-голям патриот от другия. Не е и BALGARIQ NATRI MURETA, 4ESTIT PRAZNIK BALGARI или GORT SAM 4E SAM BALGARIN. На първо място трябва да сме такива с достойнството си.
Само македонците са по-големи комплексари от нас.  О, забравих, че сме един и същи народ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране