11.05.2017 | 19:15
БУНТ В БСП: Ще се разделят ли някои партийци с постовете си в партията?
Красимир Янков недоволен, че позициите на Кирил Добрев били "бетонирани"

Поредна схватка за утвърждаване на лидерството на Корнелия Нинова и низвергване на нейни бивши съратници. Такъв се очертава да е пленумът на БСП, който ще се проведе в неделя.

Страстите около заседанието текат от седмици. Причината е, че то ще трябва да лиши настоящи депутати от членство в Изпълнителното бюро. Още при избирането си за лидер, Нинова заяви, че е против съвместяването на партийни и държавни постове, след което обеща народните представители да не са в тясното ръководство на БСП. Сега обаче се оказва, че някои от тях ще останат като „мост между партията и парламентарната група“. Най-вероятно това ще бъдат заместниците на Нинова в ПГ Драгомир Стойнев и Крум Зарков, както и организационният секретар Кирил Добрев. Всички те са сред най-близките хора на Нинова. За сметка на това се очаква от Изпълнителното бюро да изпаднат Красимир Янков, Александър Симов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Иван Ченчев и Стоян Мирчев. Според формалната процедура промените зависят от Националния съвет, Нинова само отправя предложения до него. Ясно е обаче, че решенията ще бъдат плод на предварителни договорки между лагерите в партията.

Напрежението в БСП идва от Красимир Янков. Според неофициална информация той бил недоволен от бетонирането на позициите на Кирил Добрев. Пред „Фокус“ Янков отрече да е в конфликт с Нинова, но не скри, че не харесва разделението на постовете. Добрев заяви, че драми няма. Нинова пък отсече: „Няма напрежение. Всичко останало ще научите в неделя“.

Янков би бил поредният фактор в БСП, който помогна за избирането на Нинова, но после изпада в немилост. Другият такъв бе Георги Гергов, отстранен от Изпълнителното бюро след „ЦУМ гейт“. Преди това Нинова успешно парира още важни вътрешнопартийни другари – Янаки Стоилов и Михаил Миков от т.нар. ляво крило в БСП, както и Ангел Найденов.

1 коментар

  1. вън каза:

    Вън олигархията и нейните слуги от БСП, за да заприлича най-после тя на лява партия и да видим сметката на Тиквоний и гробаджийството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране