01.08.2016 | 22:03
Чавушоглу: В България има един предател. Искаме го!
Става дума за Абдуллах Бююк, който още през март съдът е отказал да екстрадира

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли.

Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани, съобщава БНР. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че е отишъл преди пуча в България.

„В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили – институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем“, заяви още Чавушоглу.
–––
Турция иска 43-годишният Абдуллах Бююк, който през февруари т.г. пристигна в България с намерението да прехвърли тук целия си бизнес, тъй като е преследван политически в родината си. Той не крие принадлежността си към движение „Хизмет“ на Гюлен. В Турция Бююк се е занимавал с продажба на интернет домейни и хостинг. Още през февруари Турция поиска да върнем нейния гражданин, но Софийския апелативен съд отказа екстрадицията на Абдуллах Бююк в края на март. Решението на САС е окончателно. От началото на годината южната ни съседка е отправила четири искания за екстрадиция и по всички тях българският съд се е произнесъл окончателно. „От 28 юни насам няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин“, заяви министър Екатерина Захариева.
––––––
Междувременно в Турция снощи бяха арестувани деветима заподозрени за нападението срещу хотела в курорта Мармарис на Егейско море, където беше на почивка турският президент Ердоган на 15 юли, в нощта на преврата. Заловените деветима души са командоси, които са били част от групата, която нападна хотела на президента Ердоган.

Издирват се други трима заподозрени.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че неговата страна може да прекрати споразумението с ЕС, чиято цел е ограничаване на мигрантския поток, в случай че Брюксел не съгласува безвизовият режим за турските граждани, казва той в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Според Чавушоглу ограничаването на потока на мигранти в страните от ЕС работи „благодарение на сериозните мерки“, към които е прибегнала Анкара. По неговите думи, ако ЕС не съгласува безвизовия режим за турски граждани, Турция може да прекрати своето участие в решаването на миграционната криза.
Турският външен министър очаква съответното решение през октомври, но до този момент „няма конкретна дата“.

По-рано еврокомисарят Гюнтер Йотингер определи като малко вероятно предоставянето на безвизов режим за Турция до края на годината, заради мероприятията, които предприеха турските власти след опита за военен преврат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране