19.04.2015 | 10:51
Ченалова свърза ареста си с работата по делото “Октопод”
Отстраниха ме заради два протокола, които не съм приложила, каза съдията

Възможно е атката срещу мен де е заради делото “Октопод” и подсъдимия Алексей Петров.

Това обяви съдия Румяна Ченалова в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия.

Тя беше отстранена от делото “Октопод” в началото на годината с основен подсъдим бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и то започна отначало. Алексей Петров е на свобода и се разхожда в чужбина, обяви Кулезич.

Ченалова напомни, че след разпределението на делото “Октопод”, срещу нея е образувано наказателно производство в Македония, по преписка от 8 години назад. За действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружество. Производството е било прекратено после, но се използва като основен мотив за отстраняването й от делото “Октопод”.

Тя уточни, че формалният повод за отстраняването й е заради два протокола, които не били приложени в срок и заради наказателно частно дело – делото САПАРД, което също не било приложено. Заради това е било изготвено предложението за дисциплинарното й уволнение.

“Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона”, обяви съдийката.

В петък през нощта съдия Румяна Ченалова бе освободена от ареста срещу парична гаранция от 8000 лева.

Искането за постоянен арест на съдия Румяна Ченалова беше внесено в началото на миналата седмица, след като юристката беше обявена за общодържавно издирване. Малко след това тя се предаде на властите и беше задържана за 72 часа в ареста на Националната следствена служба.

Повече от 4 часа бяха необходими на съдебния състав, както и на адвокатите на Ченалова, за да се запознаят с документите по делото. Материалите са събрани в 19 тома. Съдебното заседание започна в 20.15 минути.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране