23.08.2016 | 15:15
Чиновници на МОН преписали проекта за запалките от друго министерство
Главният секретар подписал обществената поръчка без да го смути нищо, Кунева няма да го наказва

Няма да има наказания и оставки в МОН заради скандалната обществена поръчка.

Абсолютно първосигнално, от страх да не сбъркат, чиновниците от дирекция “Структурни фондове” към просветното министерство преписали от други министерства проекта за рекламирането на достиженията в образованието със запалки и антистрес топки.

Това признали те в обясненията си пред министър Меглена Кунева, като се оправдали, че го направили от страх да не би да нарушат строго регламентираните правила на Брюксел и предпочели вече утвърдени артикули.

И понеже вече запалки били ползвани за реклама на европейските средства, без мисъл в главата, администрацията на просветното министерство ги включила в обществената поръчка, която разбуни обществото. Нещо повече – присъствието на запалки в проект на МОН не смутило и главния секретар Красимир Вълчев, който отговаря за процедурата и подписал без колебание. Това пък си призна самият той. “Не съм го осъзнал на момента”, каза си още главният секретар на министерството, който ръководи обществените поръчки.

“Не сме възприели като неуместни част от артикулите”, посипа си той главата с пепел. И напомни, както и Кунева, че ако не популиразираме и рекламиране осъществяването на на европроектите в просветата по строг регламент, имало риск да трябва да връщаме всичките 780 млн. лв. по оперативната програма.

Вълчев поел отговорността веднага, разкри Кунева. Тя изрази съжаление, че за зла участ, поръчката за 2 млн. била качена на сайта точно в седмицата, когато двамата с Вълчев си взели отпуска.

Министърката пък приела за чистосърдечни обясненията на всички чиновници и стана ясно, че няма никого да наказва, но ще махне запалките.

“Не може да имам свръхочаквания от хора, за които рекламата не влиза в длъжностната им характеристика”, каза още Кунева.

“Целият екип на МОН и главният секретар има моята категорична подкрепа”, натърти министърката.

Тя пробва да извини донякъде подчинените си, че европарите за наука били насочени и за бизнеса и там очевидно запалките като рекламен артикул не стоят толкова изумително, ако би получил нетипичните за МОН запалки.

Кунева се пошегува още: “Антистрес топките за нашето министерство са напълно удачни.”

Министърката обаче взима мерки – оттук нататък нейният пиар екип щял да оглежда и да решава какви да са рекламните материали за популяризиране на достиженията на МОН с европари, защото той държал и връзката с медиите. Имало и вариант да се наеме рекламна агенция, но това щяло да струва много скъпо, обясни Меглена Кунева.

Все пак, Кунева не скри, че случилото се трябвало да принуди ръководстото на МОН да му “звънне аларма” колко е самостоятелен един чиновник и дали може сам да взема решения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране