08.02.2016 | 0:01
Да не вадим престъпленията от контекста
Огледалце, огледалце..., я кажи?

Жени Марчева, bTV: …Чудя се, имате ли информация, наистина, кои са тези места в България, ето такива като тези села, които показахме, където наистина има повече нужда от полицейско присъствие? Ако щете дори за превенция на тези хашлаци, които влизат по къщите на бабите и на дядовците.

Румяна Бъчварова, МВР: Вижте, много са тези места. МВР има ограничен ресурс и не просто присъствието е единствената мярка срещу този тип престъпление. Мярка е бързото им разкриване и ефективното правораздаване. Ние на практика разполагаме с много по-малък брой полицаи, отколкото ни се приписва, така или иначе. Това е една от истините, която обществото трябва да знае.

ЖМ: С колко разполагате?

РБ: Около 24 000 са полицаите, с които разполагаме на цялата територия. Опитваме се да реорганизиране дейността си, да има присъствие там, където има възможност, повече патрули, но на практика, ние вървим след събитията. Превенцията е правилната политика и тя започва с ефективното наказание. Оттам нататък социалните проблеми и т.н., с което не искам по никакъв начин да отнема отговорността от МВР, но нека имаме разбиране, защото това, което забелязвам, е, че ние гледаме на случаите сами по себе си, така, както го гледа, разбира се, всеки един гражданин. Но когато търсим решението и обяснението, трябва да ги гледаме като проблеми, т.е. в по-широкия контекст, в който те съществуват. (…)

ЖМ: Добре, последен въпрос – разбирате ли от сценарии?

РБ: Мисля, че успявам да разчитам сценарии.

ЖМ: Питам ви, защото стана едно натрупване през последните месец и и всичко се обяснява, нали, всеки скандал, всеки проблем, или всяко недоразумение в държавата със сценарий. Ето, колко примери мога да дам – “Яневагейт” беше сценарий срещу премиера и, да кажем, главния прокурор. Сега тази среща на премиера в Лондон с българската общност в посолството, пак е сценарий той да бъде изваден от нерви. Когато КРИБ ви поиска оставката с онази декларация по повод убийството на г-н Антов, пак вие съзряхте някакъв сценарий затова, че се клати МВР, оттук държавността.

РБ: Не, те ми поставиха ултиматум тогава.

ЖМ: Има ли някакъв общ сценарист във всичките тези случаи и наистина опитва ли се някой да клати държавата?

РБ: Аз мисля че… Очевидно има сили или групи, които създават провокации пред правителството и пред властта. Това е вид опозиционност.

ЖМ: Какви са тези групи? Те са от криминалния сектор или от политическия?

РБ: Не, не трябва да ги мислим, според мен, в този централизиран вариант. По-скоро всеки, който провижда нещо, което не му харесва, се опитва със средства, които не са толкова публични. Това е същността на сценариите, в които живеем. Чрез определен тип средства, които не са пряко свързани с целта, да се стигне до целта, която е дискредитиране на правителството, дестабилизиране на управлението или дискредитиране на премиера. Тези сценарии са всъщност това. Това, което се опитах да кажа, държа да го уточня, че аз приемам всякакви критики тогава, когато са основателни. Такъв човек съм, такова е разбирането ми. Но, тогава, когато се използва, това също е част от тази стилистика на сценариите, когато се използва невярна информация, когато съзнателно и преднамерено се подвеждат публиката, гражданите, тогава това предполага, че има умисъл за тези действия, които са извън обхвата на тази действия. И успях през едно проучване, което поисках да ми бъде направено за съдържанието на коментарите след този брифинг, който дадох преди време. Оказа се, че 58% от коментарите не отразяват точно това, което съм казала. Дори на това ниво имаше спекулации с това, което съм казала. Аз започнах с това, че аз приемам всякакви основателни критики и възприемам като такъв сценарий преднамерена, лъжлива информация, съзнателно търсене на невярна картина, за да се получи тая дискредитация. Това е проблем, според мен, защото ние губим нишката на истината и единственият ни шанс е да казваме истината направо.

ЖМ: Последен въпрос, той е най-актуалният през последните дни и тръгна от тази прословута среща на премиера с българската общност в Лондон. Когато сутрин застанете пред огледалото, какво виждате в него?

РБ: Себе си, себе си виждам!

ЖМ: Добре, благодаря ви за този разговор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране