13.12.2015 | 0:01
Дайнов: Цацаров надигра Борисов
Главният прокурор иска да провали членството на България в НАТО, обяви политологът

Има пропаст в обществото между мафията и гражданите, които искат да си върнат нормалната държава, коментира политологът проф. Евгений Дайнов, пред Фокус.

Сътресенията във властта, които започнаха в сряда с неприемането на съдебните реформи, с оставката на правосъдния министър и оттеглянето на личната подкрепа на Радан Кънев от правителството, стават все по-силни. Проф. Дайнов, не мога да се въздържа и ще ви попитам, цитирайки ваш анализ от вчера – „What Just Happened?“ Какво се случва в нашата държава и то някак така изведнъж, без предизвестие станаха тези катаклизми?

Заглавието на тази статия е точно повторение на заглавие на статия, която писах в късното лято на 2013 година и паралелът съм го направил нарочно. Това, което се случи и се случва, е точно това, онова, което се случваше 2013 година. Видя се коя е основната пропаст в българското общество между една, да я речем, мафия, обсебила държавните институции, т.е. тези, които трябва да работят за нас институции, работят за мафията, и гражданите, които искат да си върнат държавата. Тази пропаст се видя 2013 година, тази пропаст отново се отвори тези дни, просто се промениха поведението на някой от играчите. Например 2013-та не беше ясно Бойко Борисов от коя страна на пропастта е – от гражданите или от към мафията. Видя се, че е от мафията, но извън това същата пропаст се отвори и очаквам горе-долу същите резултати.

Изначалната причина за тези сътресения бе съдебната реформа, която не стана така, както беше планирана. Какво ще последва оттук-нататък? Как ще се отрази на държавата тази власт, която придобива главният прокурор, въпреки че той самият каза, че се надценява неговата персонална роля.

Изначалната причина за всички тези неща я виждаме последните 4-5 години, че мафията управлява държавата и ползва ресурсите на държавата за свои частни цели, а не за нас. А с Цацаров стана много интересно. Цацаров, като главен прокурор, надигра Бойко Борисов в собствената му игра. Бойко Борисов много обича да събира цялата власт в ръцете си. Не се интересува от разделение на властите, от такива неща. Цацаров го надигра. В момента властта очевидно е по-скоро при Цацаров, отколкото е при Борисов. Така че ако върви някакъв преврат, т.е. незаконно изземване на власт, Цацаров го прави в момента и, забележете, Цацаров не стои на едно място. Той атакува в Конституционния съд вчера Закона за адвокатурата. Той атакува сделката за МиГ-овете в Полша, за ремонтите, че в Полша, не в Русия, и той атакува позицията на военното министерство, че ако нямаме самолети, достатъчно, можем да ползваме на колеги от НАТО самолетите, т.е. той атакува българското членство в НАТО, т.е. властта е в Цацаров и той се опитва да види докъде може да стигне, например – може ли да провали българското членство в НАТО. И това показва цялата глупост на твърдението на Бойко Борисов, че имаме стабилност. Не, ние нямаме стабилност. Ние имаме едно общество, което се движи върху много тънък лед и имаме хора, които се опитват да отвлекат това общество, да го извадят от западния пакет в лицето на Цацаров, например.

Последствията от тези катаклизми, така да ги наречем, всъщност бяха оставката на правосъдния министър Христо Иванов и оттеглянето на Радан Кънев, подкрепата му, от правителството. Защо не ги последваха други министри или лидери от Реформаторския блок? Това означава ли разрив в блока?

Разривът е очевидно, че вече настъпи още в гласуването. Тези, които тогава се въздържаха, т.е. онова нещо, което нарича себе си СДС и друго нещо, което нарича себе си „Движение България на гражданите“, гласуваха „въздържали се“ срещу законопроекта на ДПС и АБВ, което е ясен сигнал – те искат да останат закачени за пешовете на Бойко Борисов, т.е. да си намерят уют във властта на ГЕРБ, а не да отстояват собствена политическа позиция, а и това ще продължи. Някои хора отстояват политически позиции с цената на излизане в опозиция, но това, че, но продължават да представляват избирателите си, а други хора целуват ръка и се вливат в онова, което аз често наричам шайка, която управлява.

А всъщност Иванов и Кънев прави ли са да обърнат гръб на случващото се, да се оттеглят?

Те не обръщат гръб на случващото се. Те не се оттеглят, а се връщат при своите избиратели и събират сила да ги представят в по-големи мащаби тогава, когато трябва, а ще трябва доста бързичко.

Очаквате ли да се случат предсрочни парламентарни избори преди президентските?

Да, този кабинет на Бойко Борисов няма да изкара цели три години и половина.

Още една тема да коментираме. Председателят на ДПС Лютви Местан изрече някои доста тежки думи по отношение на Реформаторския блок и на Радан Кънев.

Той се опитва да направи две неща, които прави от доста време, поне от половин година. Първото е да обезсмисли много сериозни и много важни думи като „обществен договор“ и „реформи“ и да ги подмени с онова, което той смята, че е реформа. Нали помните, че той онзи ден в парламента каза, че иска да разгърне реформаторската си мощ чрез ново Велико Народно събрание. Иска да обезсмисли думите, така че да се дезориентират хората и да престанат да вярват на думи в политиката. Защото в момента, в който хората престанат да вярват на политически речник, те ще се примирят, че живеят в джунгла, където силните изяждат слабите и ще търсят кой е най-силният от тях, да му целунат ръка. Ахмед Доган не правеше такива неща. В този смисъл Лютви Местан е много по-опасен от Ахмед Доган. И второто, което каза Лютви Местан е много ясно – махайте ги тези реформатори, слагайте мои хора, което го говорят от половин година.

Т.е. възможно е, Движението за права и свободи и Лютви Местан да се оглеждат като новата партия в управляващата коалиция?

Те го правят от есента.

А дали ще успеят?

Зависи от поведението на Бойко Борисов, а то винаги се определяло само от едно нещо – от кое го е страх повече. Аз не знам от кое го е страх в момента – от кои различни неща го е страх, но онова нещо, от кое го е страх повече, той в тази посока ще тръгне. Ако го е страх, че не може да сложи ДПС в кабинета, и го е страх повече от другите неща, от които го е страх, ще ги сложи. Ако не го е страх достатъчно, няма да ги сложи, но въпросът е да му изчислим страховете. Защото той смелост няма. Той има само страхове.

Т.е. при едни евентуални предсрочни избори можем да очакваме такова разместване.

Ние можем да очакваме такова разместване, ако повече го е страх от предсрочни избори, което най-вероятно го е, той би сложил ДПС в кабинета само и само да избегне предсрочни избори. И БСП ще сложи, и „Атака“ ще сложи, и всички, защото най-много според мен го е страх от предсрочни избори. Но те са неизбежни. Той не разбира следното, че да си министър-председател и да си страхлив са напълно несъвместими неща и такива министър-председатели падат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране